Als +16’er doorloop je jouw laatste jaar als lid en ga je op weg naar een toekomst als leid(st)er. Het is dan ook uiterst belangrijk dat niet als vanzelfsprekend te beschouwen maar je oudste leden bewust de nodige voorbereiding te bieden op deze mijlpaal in hun KSA-carrière. Hieronder vind je meer informatie en uitgewerkt materiaal dat je kan helpen om een eigen +16'ers-werking op maat van jullie groep uit te werken!

Een +16’ers-werking uitbouwen

Als +16’er doorloop je jouw laatste jaar als lid en ga je op weg naar een toekomst als leid(st)er. Wanneer maken jullie leden precies de overgang tot leid(st)er? Is het laatste kampvuur bij de oudste groep meteen ook de start van hun vuurdoop als leid(st)er? Of worden ze gedurende hun laatste jaar bewust, stap voor stap, voorbereid op deze mijlpaal in hun KSA-carrière?

Waarom voorbereiden op het leiderschap?

Een mijlpaal, zo kunnen we het wel noemen gezien de verantwoordelijkheid en het engagement dat we van een leid(st)er verwachten! Het is dan ook uiterst belangrijk dat niet als vanzelfsprekend te beschouwen maar je oudste leden bewust de nodige voorbereiding te bieden. Zo krijgen ze ook inzicht in wat allemaal verwacht wordt van een leid(st)er. Natuurlijk is er ook nog voldoende ruimte nodig voor plezier en avontuur maar daarnaast zijn activiteiten zoals stage, teambuilding, vorming … zeker aan te raden! 

Ondersteuning

We werkten dan ook de nodige ondersteuning voor jullie uit zodat jullie een eigen +16'ers-werking kunnen uitbouwen op maat van jullie groep. Jullie kregen hiervoor een pakket met een bundel, fiches en stickertjes bij de startzending van 2014-2015. 

Jullie kunnen dat materiaal ook hier raadplegen onder de publicaties:

  • De bundel ‘+16’ers – Op weg naar leiding’
  • Fiches met mogelijke activiteiten
  • Fiche ‘Welk pad willen jullie uitstippelen voor jullie +16’ers?’
  • Stickertjes

Al een +16’erswerking? 

Doen jullie al heel wat voorbereidende activiteiten met jullie oudste leden? Dan kunnen jullie vooral aan de slag met de oranje fiches. Die zijn voor gevorderden en bieden inspiratie om jullie werking te blijven vernieuwen en optimaliseren! Daarnaast kan het materiaal helpen om bewuster jullie bestaande werking in te plannen, vorm te geven en te schetsen naar jullie +16’ers.