watermeloen

Koken op kamp

Hoe magisch is kampkost toch? Zelfs al lusten de kinderen een gerecht zogezegd niet, toch kunnen ze er op kamp borden van smullen. Een goeie kampkeuken vergt enige voorbereiding. Met de info op deze pagina heb je al een goede basis.

12 augustus 2025

Voedselveiligheid

Ook op kamp is hygiëne belangrijk, vooral in de keuken. In de brochure 'Bederf je zomerkamp niet' staan tips over hygiëne en het bewaren van voedsel. Op Koken op kamp vind je veel informatie over hygiëne in de keuken en concrete tips om voedselveiligheid te verzekeren.

De belangrijkste tips zijn:

  • Was je handen met zeep vóór het bereiden of eten van voedsel, na een toiletbezoek en na contact met dieren.
  • Bak vlees door en door, kook eieren en was groenten en fruit onder stromend water.
  • Bewaar vlees op max. 7°C, gevogelte-gehakt-vis op max. 4°C, bewerkte groenten en fruit op 7°C en diepvries op -18°C .
  • Koud blijft koud: Koude gerechten worden tot consumptie bewaard bij een temperatuur van hooguit 7°C. Warm blijft warm: Zorg dat de warme maaltijden minstens 65°C blijven, of koel ze zo snel mogelijk af.

Drinkbaar water

Water vanuit de leiding is onder normale omstandigheden steeds veilig. Is het drinkwater gekeurd door een erkend labo? Dan zou de kampuitbater een attest moeten kunnen voorleggen. Vraag er zeker naar.

  • In Vlaanderen moet de controle uitgevoerd worden door een erkend centrum.
  • In Wallonië kan je als jeugdbeweging bronwater gratis laten analyseren via het Direction Générale des Ressources naturelles et de l'Environnement, 081/33.63.60.

Als je niet meteen aan leidingwater kan, zijn er verschillende manieren om minder of onzuiver water te reinigen. Doe dit zeker als je waterslangen, bidons en andere recipiënten gebruikt. Die dien je ook te ontsmetten!

 

Draag zorg voor water

Water is, blijft en wordt een steeds meer kostbaar goed. Draag er dus zorg voor met deze tips:

  • Vermijd afvalwater in de rivier te lozen. Afwaswater, zepen, wasproducten, shampoos … zijn ook schadelijk voor vissen en levende organismen in beken. Als je dit niet kan vermijden, probeer je de impact hiervan zoveel mogelijk te verkleinen:
    • Verspreid het afvalwater en doe dit liefst in ondiepe grachtjes. Micro-organismen kunnen daar makkelijker de schadelijke bestanddelen afbreken
    • Kies milieuvriendelijke zepen (afwas, lichaamszeep, shampoo,...)
  • Was je niet in de rivier, maar neem een teil.
  • Doe geen behoeften in het water.
  • Plaats de HUDO op de juiste manier.
  • Pas op voor waterverontreiniging door olie: auto's, fietsen, generatoren, enz. Klein olie- of benzineverlies kan grote effecten veroorzaken.

 

'Niet geschikt voor consumptie'

Regenwater, stilstaand water, onzuiver water, stromend rivierwater … is niet geschikt om te drinken, tanden te poetsen, groenten te wassen, de vaat te doen. Laat water nooit langer dan 24 uur in de zon stilstaan, want tussen 20° en 55°C beginnen bacteriën zich te ontwikkelen. 

Bij aftappunten van niet drinkbaar water hang je de nodige aanduidingen op.

waterglijbaan

Kampkooktips

Zoek je inspiratie om een kampmenu te plannen? Materiaal genoeg! 

  • Voor de gezonde kok: onze eigen bundel: 'Goed om (w)eten - checklist gezonde voeding' (zie download hieronder)
  • De Kokekiep van KSA Noordzeegouw heeft handige tips voor jou in 'Bretellen voor het kokerellen' (zie download hieronder), maar ook op hun Facebookpagina.
  • 'Goeien BOEF' is hét kampkookboekje, met recepten van de 10 populairste kampgerechten, in een net iets ander jasje.
  • De Good Food recepten bieden inspiratie voor maaltijden met een beperkte impact op het milieu.
  • In ons OL-boek staan handige tips om in openlucht te koken of je keukentent te organiseren. Het is nog steeds te koop in onze winkels en via de webshop!
  • www.kokenopkamp.be: Die website bevat honderden kamprecepten, allerlei tips i.v.m. koken op kamp (bv. over voedselveiligheid, aangepaste voeding, hoeveelheden, afval en afwas) en zelfs volledige kampmenu’s.
  • Op kampkok.weebly.com staan tips voor tenten- en heemkampen, voorbeeldmenu's en véél ander inspirerend materiaal.
  • Het kampkookboek 'Koken op Kamp': Dat kookboek bevat lekkere, goedkope en originele gerechten voor grote groepen. Voortgevloeid uit de ervaring van twee jonge kampkoks. Het is o.a. te koop in de Hopper.

Zoek je (kook)ploeg

Veel mensen plannen in december hun zomervakantie, en kookouders zijn hier zeker geen uitzondering op. Wacht dus niet te lang om de mensen te contacteren die jij graag zou meenemen om te koken op kamp. Het is niet moeilijk om een kookploeg te vinden; laat het hen gewoon op tijd weten.

Eens je mensen hebt gevonden, start natuurlijk de (logistieke) planning. In de infofiche "kookploeg aandachtspunten" kan je enkele aandachtspunten en tips vinden. 

Foto Lise Lamot
Lise
KSA Antwerpen-Brabant
lise@ksa.be

Gerelateerde webshopitems