a

Kinderen en jongeren met een beperking

In KSA zijn we één enthousiaste spelende bende, dus delen we elkaar niet op in hokjes. Toch geven we een oplijsting van een aantal thema’s, omdat sommige leden wat extra aandacht of een beetje meer ondersteuning nodig hebben. Ontdek de tips en info.

14 februari 2025

Vorming

Er werd een basisvorming ontwikkeld voor groepen die hun werking mogelijks willen openstellen voor kinderen en jongeren met een beperking. In de vorming kijken we of jouw groep voldoende draagkracht heeft en welke kleine aanpassingen er gemaakt kunnen worden om jouw KSA iets toegankelijker te maken. Meer info? Stuur een mailtje naar manon [at] ksa.be (manon[at]ksa[dot]be).

Willen jullie meer specifiek een vorming voor een bepaalde doelgroep? Dat kan! Lees gerust al onderstaande fiches met meer info en tips en tricks. Wens je erna verdere ondersteuning?
Laat ons weten wat jullie graag nog meer zouden willen weten en dan stellen wij een vorming op maat op.

ADHD

ADHD staat voor ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’ of om het met andere woorden te zeggen ‘Alle Dagen Heel Druk’.

Dat is althans het beeld dat de meesten onder ons hebben over ADHD, maar eigenlijk klopt die beschrijving niet helemaal. Hoewel veel kinderen met ADHD last hebben van hyperactiviteit kan het ook zijn dat ze enkel last hebben van aandachtsproblemen of impulsiviteit.

ADHD is een ontwikkelingsstoornis. Dat betekent dat het probleem ontstaat in de vroege kinderjaren en zich verder ontwikkelt doorheen de levensloop. De diagnose wordt gesteld op basis van gedrag dat we observeren aangezien ADHD daarin tot uiting komt.

ADHD is op het eerste zicht niet zichtbaar. De stoornis komt vaak voor met andere stoornissen zoals bijvoorbeeld leerstoornissen, agressie, autisme … 

Meer info?

Voor meer info verwijzen we je graag door naar onze infofiche "ADHD" en naar websites van organisaties met kennis ter zake.

Autisme

Het kind met autisme bestaat eigenlijk niet.
Net zoals tussen jij en ik zijn er tussen kinderen met autisme erg veel verschillen. Er bestaan verschillende vormen en gradaties waardoor autisme in zijn geheel moeilijk te beschrijven is. Daarom spreken we over een hele waaier aan stoornissen die de term autisme krijgen.

Autisme is een ontwikkelingsstoornis met een neurologische oorzaak. Dat betekent dat hun hersenen op een andere manier werken dan verwacht wordt door de omgeving. Ze begrijpen de wereld op een andere manier dan anderen. Dat komt omdat ze problemen hebben met het waarnemen, herkennen en verwerken van hun omgeving. De wereld komt voor hen onbekend, chaotisch en bedreigend over. Daardoor kan het zijn dat ze zich terugtrekken, vreemd kunnen overkomen en moeilijk kunnen communiceren. 

Meer info?

Voor meer info verwijzen we je graag door naar onze infofiche 'autisme' en naar websites van organisaties met kennis ter zake.

Visuele beperking

Onze ogen zitten heel merkwaardig in elkaar.
Met allerlei onderdelen kan om verschillende redenen iets mislopen.
Vaak kan dat opgelost worden met een bril of lenzen of via een medische ingreep. Indien niet, dan spreken we van een visuele beperking

Kinderen die blind zijn, zien ofwel helemaal niets, ofwel te weinig om er iets mee te doen. Daarnaast zijn er veel kinderen die een verminderd zicht hebben.
We spreken dan van slechtziendheid.
Sommige slechtziende kinderen zien enkel een wazig beeld, enkel vlekken, een half beeld of enkel de rand van het beeld, of hun ogen trillen …
Er bestaan heel veel verschillende vormen van slechtziendheid.
Ook kleurenblindheid en nachtblindheid kunnen voorkomen bij kinderen en jongeren.
Het is zelfs mogelijk dat de ogen normaal werken, maar dat de hersenen de beelden niet goed herkennen.

Meer info?

Voor meer info verwijzen we je graag door naar onze infofiche 'visuele beperking' en naar websites van organisaties met kennis ter zake.

Auditieve beperking

Dove of slechthorende kinderen zien eruit zoals iedereen.
Het is een beperking die niet meteen zichtbaar is op het eerste moment. Het kan echter wel zware gevolgen hebben voor het kind of de jongere.

Het gehoorprobleem is bij ieder kind anders, er zijn verschillende gradaties.
Sommige kinderen horen enkel hoge tonen terwijl andere enkel lage tonen horen. Sommige kinderen hebben dan weer overgevoelige oren.
Het is belangrijk om te beseffen dat een gehoorapparaat enkel een hulpmiddel is dat geluiden versterkt, dus ook het achtergrondlawaai. Zo'n apparaat maakt van een slechthorend of doof kind nog geen horend kind. 

Meer info?

Voor meer info verwijzen we je graag door naar onze infofiche 'auditieve beperking' en naar websites van organisaties met kennis ter zake.

Verstandelijke beperking

Een verstandelijke beperking is een ontwikkelingsstoornis (probleem ontstaat voor 22 jaar). De verstandelijke vermogens ontwikkelen zich niet met normale snelheid en meestal nooit een gemiddeld niveau zullen bereiken. Door verstandelijke tekorten ontstaan moeilijkheden om volledig te functioneren in vergelijking met leeftijdsgenoten. De term verwijst dus naar een functioneringsprobleem gekenmerkt door beperkingen in zowel het intellectuele functioneren als in het adaptieve gedrag (gedrag aanpasbaar aan de situatie). Dit komt vaak tot uiting in sociale, conceptuele en praktische vaardigheden. Vaak is ondersteuning nodig bij het uitvoeren van en deelnemen aan activiteiten.

Afhankelijk van het IQ (intellectuele vermogen) van kinderen wordt gesproken over een licht verstandelijke beperking, matig verstandelijke beperking, ernstig verstandelijke beperking en diep verstandelijke beperking. Er zijn verschillende oorzaken voor een verstandelijke beperking. Enkele oorzaken zijn erfelijkheid, trauma's, niet-aangeboren hersenletsel (NAH), aangeboren hersenletsel … Bij sommigen valt de precieze oorzaak moeilijk te achterhalen. Meest voorkomend is een zuurstoftekort tijdens of na de geboorte. Ook door bepaalde ziektes zoals meningitis kan een kind een verstandelijke beperking krijgen. 

Meer info?

Voor meer info verwijzen we je graag door naar onze infofiche 'verstandelijke beperking' en naar websites van organisaties met kennis ter zake.

Fysieke beperking

Een fysieke beperking verwijst naar een probleem of obstakel in de lichamelijke context waardoor de bewegingsmogelijkheid verstoord wordt.
De kinderen of jongeren worden dus gehinderd en beperkt in hun handelingen en/of bewegingen. De beperking kan ontstaan door ziekte of een ongeluk maar kan evengoed aangeboren zijn. Het hebben van een fysieke beperking kan soms voorkomen in combinatie met een andere beperking zoals een verstandelijke beperking, autisme…

Meer info?

Voor meer info verwijzen we je graag door naar onze infofiche 'verstandelijke beperking' en naar websites van organisaties met kennis ter zake.

Manon Vanhee
Manon
KSA West
manon@ksa.be