De Sjelter vzw organiseert pop-up kamp Vrolijke Vrienden naar aanleiding van Werelddag Dementie

KSA Nationaal

Op Werelddag Dementie lanceerde De Sjelter vzw, de oud-ledenwerking van KSA Nationaal, ‘Vrolijke Vrienden’. Vrolijke Vrienden is een project dat inspeelt op het langetermijngeheugen van mensen met dementie, mensen met handicap, bewoners van een woonzorgcentrum … Aan de hand van een rugzak met een aantal voorwerpen in kunnen de mensen samen met de begeleider herinneringen ophalen aan hun tijd in de jeugdbeweging.

Vrolijke Vrienden is een pop-up kamp bij senioren, personen met dementie … Een rugzak vol herinneringen aan de tijd van toen. Vrijwilligers of (oud-)leden van een jeugdbeweging kunnen met oude foto's, filmpjes of liederen aan de slag om in gesprek te gaan. De bijbehorende map reikt vrijwilligers tien ideeën aan om naar hen toe te stappen (zie bundel Vrolijke Vrienden links in het blauwe vak). Nogal wat bewoners van woonzorgcentra, vereenzaamde of minder mobiele personen, personen met een chronische ziekte of dementie waren ooit lid of leid(st)er van KSA, VKSJ, KSJ, Roodkapjes, Scouts, Chiro of andere jeugdbewegingen... Die pioniers verdienen daarvoor waardering. De ideeën werden getest door vrijwilligers, meestal oud-leden en zijn toepasbaar op elke jeugdbeweging.

Het doel van de rugzak is reminiscentie, herinnering. Bij dementie verdwijnt het kortetermijngeheugen, maar zijn herinneringen aan de jeugdjaren vaak nog heel fris. Simpele voorwerpen van toen, zoals een gamel, een stafkaart, een jutezak of een kompas prikkelen om positieve emoties op te wekken.

Meer gedetailleerde informatie vind je terug bij Vrolijke Vrienden.