KSA plant boompjes op 19 november!

KSA Nationaal

Op Dag van de Natuur (18 en 19 november) steken vele vrijwilligers een handje toe om de natuur te helpen. Ook met KSA doen we een duit in het zakje. We roepen alle KSA-groepen en -vrijwilligers op om op zondag 19 november mee te helpen op een boomplantactie van Natuurpunt Kauwendaal in Mechelen.

Waarom steken we met KSA de handen uit de mouwen?

Groeien is een kernwaarde van KSA, we willen die met deze actie in de kijker zetten. Groeien in KSA betekent dat kinderen en jongeren gedurende hun KSA-tijd leerkansen aangrijpen om zichzelf gaandeweg te ontwikkelen en te ontplooien. Ze ontdekken zichzelf, elkaar en de wereld.

KSA creëert een krachtige leeromgeving voor kinderen en jongeren. Enerzijds worden (toekomstige) leid(st)ers geprikkeld om hun talenten te ontwikkelen en hun competenties verder aan te scherpen met behulp van vorming. Daarbij staat verantwoord leiderschap centraal. In 2016 volgden er maar liefst 2113 jongeren een kadervormingscursus, losse vorming of vorming op maat, waarvan 810 een cursus tot Animator, Hoofdanimator of Instructeur in het jeugdwerk. Het toont aan dat de leiding haar voorbeeldrol ter harte neemt en daar zijn we als koepel heel fier op!

Anderzijds biedt de KSA-groep een veilig oefenterrein met unieke verantwoordelijkheden en kansen. Er is ruimte om ervaringen op te doen en te experimenteren, het is een plaats waar meer aandacht besteed wordt aan het opstaan dan aan het vallen. Dankzij een goede omkadering kan er telkens opnieuw geleerd worden uit fouten en krijgt iedereen de kans om het in de toekomst nog beter aan te pakken. Dat groeiproces laat kinderen en jongeren ervaringen opdoen die ze op verschillende momenten in hun verdere leven zullen kunnen gebruiken en is daardoor van onschatbare waarde.

Door het voortdurend aangaan van nieuwe uitdagingen en het blijvend verleggen van de eigen grenzen kan elke KSA’er boven zichzelf uitstijgen en uitgroeien tot ‘een boom van een KSA’er’. Dat komt bovendien ook elke plaatselijke groep ten goede, aangezien sterke leden en leid(st)ers zorgen voor een krachtige groep. Ze geven zo zuurstof aan hun groep en in een ruimer oogpunt aan de samenleving waarin de groep actief is. Met deze actie willen we dat even in de kijker zetten en onze groepen bedanken voor de zuurstof die ze geven aan hun buurt!

Boomplantactie?

Natuurpunt Kauwendaal organiseert de boomplantactie in Mechelen-Noord. Met de aanplanting van zo'n 5000 boompjes zal de bestaande boomstrook aan de R6 en de oude bossen van kasteel Kauwendaal verbonden worden om zo uit te groeien tot een solide bos op de grens met Sint-Katelijne-Waver.

https://www.natuurpunt.be/agenda/grote-boomplantactie-mechelen-noord-24466

Praktisch

  • Wanneer: De plantactie gaat door op zondag 19 november van 10 tot 17u. KSA’ers worden verwacht tussen 10u30 en 12u30!
  • Waar: Plaats van afspraak is aan een veldweg op de Liersesteenweg ter hoogte van bushalte Groot Veld. Let op! Er zijn werken op de Liersesteenweg, waardoor het aantal parkeerplaatsen beperkt is.

Woordvoerder

Brecht Goerlandt – Nationaal Coördinator KSA – 0478/52 20 72