- Home
- Thema's
- Diversiteit en inclusie
- Hoe kan je als KSA-groep bewuster omgaan met gender?
Verruim je blik
Binnen KSA is het belangrijk om open te staan voor diversiteit en inclusie, ook wat betreft gender en seksuele oriëntatie. We nemen je eerst mee in wat verklarende woorden en voor wat LGBTQIA+ staat. Het is belangrijk om deze begrippen te begrijpen en te respecteren, zo kan je overgaan tot tips om het bewustzijn over gender te versterken en hoe je naar een genderdiversbeleid kan werken.
- Geslacht: Seksekenmerken zoals je hormonen, chromosomen, in- en uitweindige geslachtsdelen... Dat gaat dus over: baarmoeder, penis, xx, xy, oestrogeen, testosteron, interseks...
- Intersekse persoon: als je geboren bent met fysieke geslachtskenmerken die niet volledig passen binnen de medische of maatschappelijke normen van mannelijkheid en vrouwelijkheid, ben je een intersekse persoon. Je lichaam vertoont dan zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. Intersekse variaties zijn niet onder te brengen in 1 vaste categorie, maar bevinden zich op een spectrum met verschillende variaties.
- Gender: Gaat over eigenschappen, gedragingen en rolpatronen die cultureel bepaald zijn. Het gaat dus niet over biologische kenmerken, maar over sociale en culturele aspecten van het man- of vrouw-zijn. Bijvoorbeeld dat de kleur blauw bij jongens hoort en de kleur roze bij meisjes. Of dat meisjes gekenmerkt worden als 'lief' en jongens als 'stoer'.
- Genderidentiteit: Je persoonlijke beleving van vrouwelijkheid, mannelijkheid, queerness.
- Cisgender: als je genderidentiteit overeenkomt met je biologische geslacht, ben je cisgender. Je genderidentiteit en je geslacht vallen dan samen.
- Transgender: als je genderidentiteit niet overeenkomt met je biologische geslacht, ben je transgender. Je genderidentiteit en je geslacht vallen dan niet samen. Je kunt bijvoorbeeld geboren zijn met vrouwelijke geslachtskenmerken, maar je niet (volledig) identificeren als meisje of vrouw.
- Non-binair: als je je niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën 'man' of 'vrouw' en je je beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit, ben je non-binair. Je voelt je met andere woorden niet exclusief man of exclusief vrouw.
- Genderexpressie: Manier waarop je je gedraagt, kleedt, spreekt of beweegt. Bijvoorbeeld: stem, lang haar, jurk, broek, make-up...
- Seksuele en romantische aantrekking: seksuele aantrekking is wie je opwindt, romantische aantrekking gaat over op wie je verliefd wordt.
- Hetero: als hetero voel je je romantisch of seksueel aangetrokken tot personen van het andere geslacht.
- Holebi: holebi is een samentrekking van de termen homoseksueel, lesbisch en biseksueel. Als holebi voel je je niet of niet uitsluitend romantisch of seksueel aangetrokken tot personen van het andere geslacht.
De afkorting LGBTQIA+ omvat seksuele, gender- en geslachtsdiversiteit.
- L staat voor lesbisch, voor vrouwen die zich aangetrokken voelen tot andere vrouwen.
- G verwijst naar gay, mannen die op mannen vallen.
- B staat voor biseksueel, mensen die zich aangetrokken voelen tot zowel hetzelfde als het andere geslacht.
- T duidt op transgender, personen wiens genderidentiteit niet overeenkomt met hun geboortegeslacht.
- Q kan staan voor queer of questioning, waarbij de laatste verwijst naar mensen die hun seksuele of genderidentiteit nog aan het ontdekken zijn.
- I staat voor intersekse
- A voor aseksueel, mensen die weinig of geen seksuele aantrekking ervaren.
- + De plus omvat alle andere identiteiten en oriëntaties die niet in de hoofdletters vertegenwoordigd zijn.
Gelijkenissen en verschillen
De term LGBTI doet vermoeden dat je holebi’s, transgenders en intersekse personen in 1 groep kunt onder brengen. Maar net zoals in elke familie, zijn er ook binnen de regenboogfamilie naast gelijkenissen ook verschillen te vinden. Sommige mensen voelen zich bijvoorbeeld sterk met de regenboogfamilie verbonden, anderen dan weer helemaal niet.
De gemeenschappelijke deler tussen holebi’s, transgenders en intersekse personen is dat ze niet voldoen aan de maatschappelijke normen, met vooroordelen en discriminatie tot gevolg. De LGBTI-gemeenschap strijdt voor gelijke rechten en aanvaarding.
Het verschil tussen holebi’s, transgenders en intersekse personen is dat ze elk van een andere norm afwijken:
- Als holebi wijk je af van de norm om je aangetrokken te voelen tot personen van het andere geslacht.
- Als transgender wijk je af van de norm om je te identificeren met je biologische geslacht.
- Als intersekse persoon wijk je af van de norm om biologisch gecategoriseerd te worden als man of vrouw
Meer info?
Ben je op zoek naar meer informatie over seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie? Neem dan een kijkje op de onderstaande webpagina's.