Racisme & discriminatie: what’s in a name?
Discriminatie is iemand ongelijk beoordelen of behandelen op basis van afkomst, geloofsovertuiging, handicap … en niet op basis van wie die persoon echt is. Als iemand op basis van nationaliteit, afkomst, huidskleur of cultuur gediscrimineerd wordt, noemen we dit racistische discriminatie. En racisme dan? Racistische discriminatie is één vorm van racisme. Maar racisme is meer dan individuele gevallen van discriminatie. Racisme is geen gebeurtenis, het is een systeem.
Racisme is een structureel systeem dat bepaalde mensen bewust én onbewust uitsluit of minder kansen geeft, louter door hun huidskleur, nationaliteit, afkomst of cultuur. Racisme zorgt ervoor dat vooral witte mensen macht hebben en positief in beeld komen: de meeste leerkrachten, schooldirecteurs, huiseigenaars, werkgevers, advocaten, rechters, journalisten, belangrijke politici, modellen, rijke mensen … zijn wit. Racisme werd gebruikt om kolonisatie en slavernij goed te praten. Ook vandaag dient racisme nog om ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen te verantwoorden en zo te houden.
Zowel discriminatie als racisme zijn niet oké. Alleen heeft racisme maatschappelijk meer impact dan discriminatie. Want mensen die met racisme te maken krijgen, worden niet alleen beledigd of op één moment gediscrimineerd. Ze vinden ook moeilijker een huis of werk, en worden benadeeld op veel vlakken: politie, zorg, onderwijs, sport, in de media …