
KSA Oost-Vlaanderen
Rasphuisstraat 7, 9000 Gent
09 223 02 56
ovl@ksa.be
KSA Oost-Vlaanderen op social media
- Home
- KSA Oost-Vlaanderen
- Algemene info
- Vorming en initiatieven
- Vrijwilligers en werkgroepen
- Uitleendienst
Algemene info
KSA Oost-Vlaanderen is één van de vijf provinciale werkkringen binnen KSA en is hét aanspreekpunt voor alle Oost-Vlaamse KSA-groepen en hun leiding.
Waarvoor kan je bij ons terecht?
Ledentekort? Een vraag over verzekeringen? Moeilijkheden in de leidingsgroep? Digit in de vingers krijgen? Een lid met een beperking in de groep? Voor vragen groot en klein moet je bij KSA Oost-Vlaanderen zijn!
Elke vraag of uitdaging, moeilijkheid of elk idee is welkom. Bel of mail ons of spring gewoon eens binnen. Want je op weg helpen, samen stappen zetten en ideeën sprokkelen is wat we doen. We werken telkens vanuit een ondersteuning op maat, waarbij de KSA-groepen samen met ons op zoek gaan naar een oplossing die het beste bij hen past.
Naast groepsondersteuning organiseren we ook jaarlijks vormingen en initiatieven voor verschillende leeftijdsgroepen. Zeker een aanrader!

Wie kan je hiervoor contacteren?
Naast honderden vrijwilligers die steevast zich inzetten voor KSA heeft KSA Oost-Vlaanderen ook drie beroepskrachten op wie je altijd kan terugvallen.
Liene Verreth

Functie: Regiocoach KSA Oost-Vlaanderen - KSA West
Aanspreekpunt:
- Groepsondersteuning gewest Leiestreek
- Personeelsbeleid
- Duurzaamheid
Initiatieven:
- Groepsleidingscongres en NARlement
Vormingen:
- X-pert
Werkgroepen:
- Stuurgroep Groepsondersteuning
Sven Kiebooms

Functie: Pedagogisch Medewerker
Aanspreekpunt:
- Groepsondersteuning gewest Denderstreek, Durmestreek en Vlaamse Ardennen
- Beleid KSA Oost-Vlaanderen
- Communicatie: Kompas, groepszending en sociale media
Initiatieven:
- Triangel
- Basj
- Joepie
- Gamel
Werkgroepen:
- Pedagogische Raad (PER)
- Werkgroep Groep
Lieselot Depredomme

Functie: Pedagogisch Medewerker
Aanspreekpunt:
- Groepsondersteuning gewest Groot Gent, Land van Aalst en Scheldestreek
- Jaarthema
- Diversiteit
- Stedelijkheid
Initiatieven:
- KSA Student Gent
Vormingen:
- Startavond
Werkgroepen:
- Taboe
- Jaarthema
Eva Dessers

Functie: Pedagogisch Medewerker
Aanspreekpunt:
- Groepsondersteuning gewest Land van Dendermonde, Meetjesland en Waasland
- Beleid KSA Oost-Vlaanderen
- Openluchtleven
Vormingen:
- Kits
- Expies
- Survies
- Boost Gent
- Vorming op Maat (VOM)
Werkgroepen:
- Pedagogische Raad (PER)
- Werkgroep Vorming
- Werkgroep Openluchtleven
Vorming en initiatieven
Vorming
Hieronder vind je een overzicht van alle kadervorming (animator- en hoofdanimatorcursus) die KSA Oost-Vlaanderen aanbiedt. Ook KSA Nationaal biedt vormingen aan die erg interessant kunnen zijn voor jou, zoals de instructeurscursus of een weekend Kabelbanen/Veilig werken in de hoogte. Die vormingen vind je bij de werkkring 'KSA Nationaal'. Neem zeker eens een kijkje!
Vorming op Maat
Bovendien kan je ook altijd vorming aanvragen op maat van jouw groep. Het thema van de vorming geef je zelf aan afhankelijk van je noden. Dat kan gaan over ledentekort, leidingsmotivatie, sjorren, creatieve spelen, diversiteit... Wil je graag meer informatie of wil je een vorming op maat aanvragen met jouw groep? Dat kan via ovl@ksa.be, 09 223 02 56 of via het aanvraagformulier.
Kits
Wat: Op deze animatorcursus leer jij de kneepjes van het leiding zijn. Leid(st)er zijn is een serieus engagement, dat doe je niet zomaar. Spelenderwijs leer je enorm veel bij en bovendien maak je vrienden voor het leven. Een must voor alle leiding!
Voor wie:Alle beginnende leiding en leiding-in-spe (min. 15 jaar)
Wanneer: Eerste week van de paasvakantie
X-pert

Wat: Als hoofdanimator ben je een coach voor je animatoren, het visitekaartje van je werking, een voorbeeldspeler ... De cursus geeft je een stevige basis aan informatie en vaardigheden die van pas komen in het bouwen aan jouw KSA-toekomst. De cursus wordt georganiseerd in samenwerking met KSA West.
Voor wie: KSA'ers die al min 100 uur ervaring hebben in het leiding zijn (min. 17 jaar)
Wanneer: Eerste week van de paasvakantie
Expies
Wat: Op die animatorcursus leer jij de kneepjes van het leiding zijn in combinatie met technieken van openluchtleven. De elementen van een animatorcursus zoals originele spelen maken worden gecombineerd met een tentenkamp met sjorren, vuur maken en een spannende 24-urentocht.
Voor wie: Alle beginnende leiding en leiding-in-spe (min. 15 jaar)
Wanneer: Eind augustus
Survies

Wat: Die hoofdanimatorcursus is een ware must voor elke KSA'er die zich verder wil bekwamen in het leid(st)er-zijn en niet bang is voor wat avontuur. Het is zeven dagen lang genieten van een combinatie van stapelbedden sjorren, omgaan met conflicten, een 48-urentocht, vergadertechnieken ... Ideaal om verder te groeien in je engagement!
Voor wie: KSA'ers die al min 100 uur ervaring hebben in het leiding zijn (min. 17 jaar)
Wanneer: Eind augustus
Initiatieven
Hieronder vind je een overzicht van alle initiatieven die KSA Oost-Vlaanderen organiseert. Ook KSA Nationaal heeft initiatieven die erg interessant kunnen zijn voor jou, zoals de vierjaarlijkse Romereis. Die initiatieven vind je bij de werkkring 'KSA Nationaal'. Neem zeker eens een kijkje!
Startavond

Wat: Op startavond trappen we het nieuwe KSA-jaar in stijl af. Een sfeervol aperitief, een toffe babbel, interessante standjes, verrijkende workshops en een exclusieve première van het nieuwe jaarthema en de jaarplanning.
Voor wie: Groepsleiding, digitverantwoordelijken, penningmeesters en andere gemotiveerde leiding
Wanneer: In de eerste week van september ('s avonds)
DVDJB op de Rasp
Wat: Trek je uniform aan om naar school of het werk te gaan want Dag van de Jeugdbeweging is dé feestdag van alle jeugdbewegingen. Overal worden er acties opgezet om je engagement te vieren en wij doen mee! Wij nodigen namelijk elke KSA'er uit om tijdens de middag een gratis frietje te eten met ons.
Voor wie: Alle leiding die niet naar de les of het werk moet!
Wanneer: De tweede vrijdag voor de herfstvakantie
KSA Student Gent
Wat: Een week kan bij momenten zo verschrikkelijk lang duren. Voor al die KSA-leid(st)ers die ook tijdens de week al graag eens in jeugdbewegingssferen vertoeven is er KSA Student: een avond door KSA'ers, voor KSA'ers. Leef je als leiding nog eens uit in jouw studentenstad!
Voor wie: Alle KSA-leiding die studeert in Gent (of die avond in Gent is)
Wanneer: Eind november en begin maart

Joepie
Wat: Drieduizend jongeren van 14 tot 16 jaar leggen honderd kilometer af in vier dagen. Hun doel is de onbekende eindbestemming, "Stad X" genaamd, te bereiken. Onderweg zoeken ze hun eigen slaapplek, koken ze zelf hun eigen potje bijeen en motiveren ze elkaar om te blijven stappen.
Voor wie: Sjo'ers, Simmers en Jonghernieuwers en hun leiding
Wanneer: in de tweede week van de paasvakantie in oneven jaartallen
Basj
Wat: Een driedaags avontuur voor leiding en zestienplussers. Het zorgt voor een ultieme groepssfeer, mede dankzij een grote tocht op de eerste dag en uitdagende spelen op de tweede dag. Gezelligheid troef op de laatste avond dankzij een heerlijk maal, een kampvuur en een feestje ter afsluiting.
Voor wie: +16'ers, leiding en hernieuwers
Wanneer: in de tweede week van de paasvakantie in even jaartallen
Gamel
Wat: Gamel is een avonturenweekend voor alle 12- tot 14-jarigen, een uitdagende combinatie van openluchtleven, spel en avontuur. Slapen in tenten, koken op een vuurtje, een staptocht met verrassende tussenstops, massaspelen en een spelenmarkt ... Voor elk wat wils en je vervelen doe je zeker niet!
Voor wie: Knapen, Jimmers en Knimmers en hun leiding
Wanneer: Het weekend voor of na 1 mei in oneven jaartallen
Triangel
Wat: dé speldag voor alle 6- tot 12-jarigen en hun leiding. Een hele dag lang word je ondergedompeld in een fantasierijke omgeving vol spelplezier, verwondering, toneel en animatie. We nemen je mee naar een andere wereld waar je je kan uitleven tijdens inspirerende spelen.
Voor wie: Leeuwkes, Kabouters en Sloebers, Springers en Pagadders, Jongknapen, Roodkapjes en Joro's
Wanneer: zaterdag voor of na 1 mei in even jaartallen
Vrijwilligers en werkgroepen
Vrijwilligers, we kunnen niet zonder. Elk werkjaar staan er weer een massa aan vrijwilligers klaar om hun schouders te zetten onder de werking van KSA Oost-Vlaanderen. Vrijwilligers in alle soorten en maten, met engagementen in alle soorten en maten. Van één keer helpen op een speldag tot maandelijks beleidsvergaderingen bijwonen, cursus geven of een volledig initiatief trekken. Of een mengelmoes van vanalles.
Ook zin in dat ietsje meer na(ast) je plaatselijke groep? Geen tijd voor wekelijks engagement maar nog geen zin om KSA te verlaten? Of misschien heb je bepaalde talenten waarmee je ons graag wil helpen? Wees welkom! In een beleidswerkgroep, bij het organiseren van een cursus of initiatief, als materiaalmeester of IT'er, in de Redactieraad ...
Nog aan het twijfelen of weet je niet goed hoeveel tijd een engagement zou vragen van jou? Aarzel niet om ons te mailen, een bericht op facebook te sturen of eens te bellen (09 223 02 56). Weet je wel al wat je wil betekenen voor KSA Oost-Vlaanderen? Vul dan de medewerkersfiche hier in!

Werkgroepen en engagementen
Provinciaal Bestuur (PB)

Wat: Het Provinciaal Bestuur of PB, bestaande uit gemotiveerde provinciale medewerkers, bespreekt maandelijks wat er reilt en zeilt in KSA Oost-Vlaanderen. Die werkgroep bepaalt de koers van de provinciale werkkring en brainstormt over de visie van de beweging.
Praktisch: één woensdagavond per maand in Gent
Werkgroep Vorming
Wat: Die werkgroep brengt de expertise over onze (kader)vorming samen. We werken nieuwe sessies uit voor onze cursussen (animator en hoofdanimator) en overzien de algemene programmatie aan vorming op maat, evaluatiemomenten, Boost, extra vormingen, train-de-trainer … Die werkgroep is werkelijk dé plek voor cursusgevers met goesting!
Praktisch: één woensdagavond per maand in Gent
Werkgroep Groep

Wat: Werkgroep Groep(sondersteuning) staat de Oost-Vlaamse KSA-groepen bij in de zoektocht naar nieuwe perspectieven voor hun actuele uitdagingen. Dat doen we via coaching en begeleiding op maat van de groep op het secretariaat of op locatie. Als medewerker sta je dus rechtstreeks in contact met de (groeps)leiding en geef je ondersteuning. Daarnaast overkoepelen we ook alle peters en meters en organiseren we jaarlijks de grote kamptour XL.
Praktisch: één woensdagavond per maand in Gent
Initiatief of cursus
Wat: Meewerken aan de organisatie van een initiatief of een vormingscursus, door spelen uit te werken, cursus te geven, animatie te voorzien of te helpen koken? Alles kan en alles mag. We zoeken altijd vrijwilligers die hun schouders willen zetten onder een initiatief of een cursus. Welkom!
Praktisch: je kan als kernmedewerker meehelpen vanaf het begin van de voorbereidingen of als losse medewerker enkel helpen op het initiatief of de cursus.
Beheer

Wat: Op een vergadering Beheer worden begrotingen en afrekeningen van initiatieven en cursussen onder de loep genomen en wordt er nagedacht over budgetbeheer en grote aankopen voor KSA Oost-Vlaanderen. Zo wordt de toekomst van de provinciale werkkring verzekerd.
Praktisch: één donderdag per maand in Gent
Peter|Meter

Wat: Als meter of peter ontferm je je over één of enkele Oost-Vlaamse KSA-groepen. Jij bent voor hen hét aanspreekpunt bij grote en kleine vragen. Voor een antwoord op die vragen kan je ten rade bij de beroepskrachten en Werkgroep Groep. Je bent het gezicht van KSA Oost-Vlaanderen en zorgt voor een informatiestroom van en naar de groep.
Praktisch: minstens 2 keer per jaar bij de groep langsgaan en deze bezoekjes registreren. Informatie uitwisselen tussen de groep en de werkkring.
Redactieraad

Wat: Begeesterde schrijvers en schrijfsters bepalen op een vergadering de thema’s van de volgende editie van Kompas, om vervolgens zelfstandig op zoek te gaan naar de perfecte coverfoto, interviews met een KSA-groep, nieuwe interessante rubrieken, intrigerende tradities van groepen … en dat tot slot in een prachtig artikel te gieten.
Praktisch: tweemaandelijks in Gent, en thuis opzoeken en schrijven
Materiaal & IT

Wat: Een handvol materiaalmeesters dragen zorg voor het materiaal, baten de uitleendienst van de Rasp uit, zorgen voor structuur en voor een opruimdag indien nodig. IT'ers zorgen dan weer voor servers, back-ups, installlaties ... en lossen alle IT-problemen op. Zo kan iedereen op De Rasp IT-gewijs efficiënt functioneren.
Praktisch: je kan af en toe langskomen om te repareren, vervangen, onderhouden. Vaste dagen zijn er niet.
Uitleendienst
KSA Oost-Vlaanderen heeft vanaf 1 september 2017 een officiële uitleendienst!
Om de groepen te ondersteunen bij het organiseren van eetfestijnen en kampen, worden de potten, pannen, braadsleden, grote lepels, gasvuren ... verhuurd aan alle Oost-Vlaamse KSA-groepen, aan actieve medewerkers, aan KSA Nationaal en de andere provinciale werkkringen.
Reglement
Om die dienst in goede banen te leiden, is er een reglement opgesteld. Lees dat goed door voor je een aanvraag indient. Je vindt het je links bij 'publicaties'. Daar vind je onder andere de afspraken rond uitleentermijnen, waarborgen en wat er gebeurt als je het reglement niet zou naleven. Slechts twee pagina's tekst, dus des te belangrijker dat je goed weet wat er in staat!
Catalogus
Eenmaal je akkoord gaat met het reglement, kan je nadenken over wat je nodig hebt. In de catalogus vind je alle materialen die we ter beschikking stellen via de uitleendienst.
Het aanbod aan materiaal is beperkt, dus vraag het enkel aan als je het nodig hebt. De uitleendienst werd opgericht om groepen uit de nood te helpen die degelijk en groot kookmateriaal ontbreken voor een eetfestijn of kamp. Ander, en meer, materiaal kan je uitlenen bij bevriende jeugdbewegingen, bij stedelijke of gemeentelijke uitleendiensten en de provinciale uitleendienst van Oost-Vlaanderen.
Aanvraagformulier
Door dat formulier in te vullen, doe je een officiële aanvraag om materiaal uit te lenen van De Rasp. Maar dat wil niet zeggen dat gegarandeerd wordt dat die aanvraag wordt goedgekeurd. Enerzijds kan het zijn dat de periode niet past (bijvoorbeeld: we hebben het materiaal zelf nodig voor een initiatief of cursus), anderzijds is het misschien zo dat een andere groep je voor was.
De materiaalverantwoordelijken zullen jou na de aanvraag een mail sturen met meer details over je aanvraag (of die is goedgekeurd, of alles aanwezig was ...), pas vanaf dan is de aanvraag officieel goedgekeurd.