Hoe zorg je voor voldoende geld?

24 juni 2024

Gemeentelijke subsidies

De meeste gemeenten voorzien financiële steun voor jeugdbewegingen. Werkingssubsidies, projectsubsidies, infrastructuursubsidies, (gedeeltelijke) terugbetaling kadervorming, ... Het aanbod aan subsidies is zeer divers en kan verschillen van gemeente tot gemeente. Neem dus zeker contact op met de jeugdconsulent van jouw gemeente om na te gaan welke mogelijkheden er zijn voor jouw KSA-groep. 

Steun van de gemeente blijft vaak niet enkel beperkt tot financiële steun. Gratis kampvervoer, uitleendienst van sport- en spelmateriaal, voordelige huurprijzen infrastructuur, ... Dat zijn nog maar enkele voorbeelden van mogelijke ondersteuningsmaatregelen. Bekijk dus zeker welke ondersteuningsmogelijkheden er in jouw gemeente al zijn en bespreek problemen en specifieke ondersteuningsvragen met de jeugdconsulent. 

Deur-aan-deur-verkoop

De handen uit de mouwen steken en zelf een winstgevende activiteit organiseren! Elke groep organiseert wel één of meerdere financiële acties.

Het is bovendien goed om geldacties niet los te zien van de pedagogische werking. Het doel van een financiële actie is natuurlijk om geld in te zamelen, maar het mag geen platte commercie worden. Een vriendelijk en verantwoordelijk imago in je gemeente is en blijft onbetaalbaar, daar kan geen enkele financiële actie tegenop!

Een andere vraag is in hoeverre je de leden bij de geldactie betrekt. Als dat met mate gebeurt, is dat zeker geen probleem. Integendeel zelfs: leden leren zo ook dat nat alles evident is in een jeugdbeweging. Jeugdbewegingen zijn geen commerciële marktkramers of verkopers en kunnen dan ook niet op dezelfde manier behandeld worden. Alle jeugdbewegingen die erkend zijn door de gemeente worden dan ook vrijgesteld van alle administratieve verplichtingen. Maar er zijn wel enkele dingen waar je rekening moet mee houden:

  • Je mag slechts af en toe een verkoop doen. Enkele keren per jaar kan gerust, maar zeker niet wekelijks.
  • Je 'verkopers' zijn best herkenbaar als lid of medewerker van je organisatie. Een uniform of ander herkenningsteken volstaat.
  • Bij de eventuele verkoop van voedselwaren moet je de regels van volksgezondheid respecteren. Hou dus een oogje op hygiëne, versheid enz.  

Dergelijke verkopen kunnen natuurlijk enkel maar ten voordele van je eigen KSA-groep of een inzamelactie voor een ander menslievend, sociaal, cultureel, sportief of educatief doel. Niet uit persoonlijk winstbejag of commerciële redenen. 

Sponsoring

Om geld in het laatje te brengen, kan er gekozen worden voor sponsoring door privébedrijven. Dat wil zeggen dat je geld krijgt in ruil voor een concrete tegenprestatie. Let natuurlijk op dat de tegenprestatie redelijk blijft. Je hoeft bijvoorbeeld niet met reclame van een bedrijf op je uniform te lopen.

Wat wel kan, is dat op een affiche of inkomkaarten van een activiteit een sponsor wordt vermeld. Zo kunnen er al enkele kosten gedekt worden en is er meer winst over.

Sponsorinkomsten zijn nooit structureel. Zorg er dus voor dat je werking er niet afhankelijk van wordt. Bespreek dit eerst in je leidingsgroep. Spreek een grens af tot waar er gegaan kan worden. Je kan ook nadenken over welke bedrijven wel of niet kunnen (bijvoorbeeld reclame voor alcohol in het groepsblaadje).

De grootste groep sponsors wordt soms wel eens vergeten. Dat zijn de ouders, want die zorgen ervoor dat lidgeld, weekends, kampen, bepaalde activiteiten, ... betaald worden. Het is dus ook belangrijk dat er eens iets georganiseerd wordt voor de ouders. Dat hoeft niet altijd een winstgevende activiteit te zijn.

Jarno Vrancken
Jarno
KSA Nationaal
jarno@ksa.be