Voorkomen beter dan genezen
Het spreekt voor zich dat voorkomen beter is dan genezen, ook bij pestsituaties. Met enkele tips en checks kan je er in jouw groep voor zorgen dat pesten minder voorkomt.
Wat zijn de aandachtspunten?
Ook bij pesten geldt dat voorkomen beter is dan te moeten genezen. In een groep waar aandacht wordt besteed aan vriendschap, respect voor elkaar en vertrouwen, krijgt pesten heel wat minder kans.
Werken aan een goede groepssfeer is niet alleen nodig in groepen waar het al wat minder loopt. Ook in sterke, goede groepen moet er tijd worden vrijgemaakt om te werken aan de relaties binnen de groep, het vertrouwen en respect tussen de leden.
Ook duidelijke afspraken kunnen helpen. Als je leden goed weten wat kan en wat niet, zullen ze weten waar de grenzen liggen en dus weten dat pesten zeker niet hoort in je groep.
Zorg ook voor voldoende variatie in de activiteiten, zodat iedereen zijn sterktes kan tonen en niemand uit de boot valt. Teveel nadruk op competitie zal daarenboven de verschillen binnen de groep vaak nog uitvergroten en zo pesten in de hand werken. Ook dode momenten kan je beter vermijden, want verveling kan soms tot pesten leiden.
Zorg er tot slot voor dat je zelf niet het slechte voorbeeld geeft met ogenschijnlijk onschuldige plagerijen.
Week tegen Pesten - 17 tot 24 februari
1 op 5 kinderen en jongeren in Vlaanderen is slachtoffer van pesten. Veel van hen dragen daar heel lang de gevolgen van. De Vlaamse Week tegen Pesten wil samen met jullie een vuist maken tegen pesten. Doe mee!
Zet 4 stippen op je hand in de strijd tegen pesten. Het is een soort antipestvirus. Hoe meer mensen de stippen op hun handen hebben, hoe sneller het virus zich verspreidt.
Maak je stip it actie bekend via #stipit #ksainbeeld
Speel een Spel - Geluk(t)
Wil je samen met jouw KSA werken aan een hechte groep?
Speciaal voor jeugdverenigingen ontwikkelde het Jeugdnetwerk tegen Pesten (KSA,Chiro, Scouts, KLJ, ...) het spel Geluk(t).
Download de handleiding en het materiaal. Lees alles even door. En voor je het weet, ben je aan het spelen.
10 checks tegen pesten
Maak je afspraken rond pesten met deze checks en bekom een goede aanpak tegen pesten. Zo geef je een duidelijk signaal dat pesten geen plaats krijgt in KSA!
- CHECK 1: BRENG VARIATIE IN JE SPELLETJES.
Varieer in spelletjes en opdrachten, zodat allerlei verschillende talenten aan bod komen.
- CHECK 2: KUNNEN OUDER BIJ JOU ALS LEIDING TERECHT?
Zorg voor een duidelijk aanspreekpunt en breng de ouders hiervan op de hoogte. Zorg dat je aanspreekbaar bent voor en na de activiteiten. Luister actief naar de ouders en zoek samen een oplossing voor het pestprobleem.
- CHECK 3: MAAK DUIDELIJK DAT PESTEN NIET KAN.
Geef aan dat pesten binnen KSA niet kan. Plaats het in je ledenboekje, breng het ter sprake op de eerste activiteit, kaart het aan op huisbezoek …
- CHECK 4: MAAK AFSPRAKEN IN JE GROEP.
Maak afspraken binnen je leidingsgroep hoe je pestsituaties voorkomt en behandelt. Bespreek het met de leden. Leer hen hoe ze zelf moeten reageren of waar ze terecht kunnen bij een pestsituatie.
- CHECK 5: GEEF COMPLIMENTEN.
Iedereen kan een complimentje waarderen. Maar er een cultuur van om te zeggen wie wat goed gedaan heeft. Trakteer elkaar op een complimentendouche: Om beurten staat iemand onder de complimentendouche. De groepsgenoten geven samen enkele complimenten aan de persoon onder de douche.
- CHECK 6: WAT DELEN WE OP SOCIALE MEDIA?
Vraag toestemming voor foto’s. Wees bewust wat je post en deelt. En bekijk zeker de privacy-instellingen van je sociale media-kanalen.
- CHECK 7: ZOEK SAMEN NAAR OPLOSSINGEN.
Een probleem in je groep? Praat erover. Soms doe je dat het beste met het kind of de jongere in kwestie, soms praat je het best met de hele groep.
- CHECK 8: WIJ KENNEN ELKAAR DOOR EN DOOR.
Zet in op het bevorderen van de groepssfeer. Maak tijd voor kennismakingsspelletjes en samenwerkingsopdrachten.
- CHECK 9: KINDEREN EN JONGEREN KUNNEN BIJ JOU TERECHT.
Leg contact met elk lid. Luister naar je leden en trek daar tijd voor uit. Kunnen ze op een discretere manier iets kwijt? Installeer bv. een postbus.
- CHECK 10: VRAAG INPUT VAN LEDEN.
Voelt iedereen zich goed in jouw groep? Vraag er eens naar, want zeker de stilleren zullen daar niet uit zichzelf over vertellen. Doe dat tijdens het jaar, tijdens een weekend en op kamp.
Met dank aan Tumult vzw voor de checks en tips!