Mentaal welzijn kan in verschillende vormen voorkomen: slapeloosheid, depressie, zelfmoordgedachten, psychose… Eén op de vier mensen voelt zich niet goed in hun vel. Onderzoek toont aan dat jongeren met een laag mentaal welzijn daar negatieve gevolgen van ondervinden in hun schoolwerk, sociale leven en hobby’s. Toch is het praten over mentaal welzijn nog steeds een taboe in Vlaanderen.
Iedereen ervaart wel eens moeilijke momenten in het leven, en iedereen gaat daar op hun eigen manier mee om. Niet alleen familie, school en vrienden kunnen steun bieden, maar ook de jeugdbeweging kan een belangrijke bron van kracht zijn. KSA verwelkomt iedereen en vindt dat iedereen telt. We willen dat kinderen en jongeren in een veilige omgeving samen met leeftijdsgenoten zorgeloos kunnen spelen, de wereld ontdekken en groeien. KSA is een ontmoetingsplaats waar we voor elkaar door het vuur gaan, waar levenslange vriendschappen ontstaan en waar respect centraal staat.
Door intensief samen te werken, elkaar te vertrouwen en op elkaar te kunnen rekenen, hechten we in onze werking meer waarde aan opstaan dan aan vallen. Daarom willen we het thema mentaal welzijn bespreekbaar maken, afgestemd op de behoeften van onze leden en leiding, en gericht op hun leeftijd. Samen maken we een verschil!
Mentaal welzijn in KSA?
Het is belangrijk dat we openhartig kunnen praten over hoe we ons voelen en of we ons goed in ons vel zitten. Hoe kunnen we dat taboe doorbreken?
Samen aan de slag!
Door je in te zetten voor KSA en je groep, draag je al bij aan het welzijn van iedereen. Bij KSA brengen we mensen samen en zorgen we ervoor dat kinderen en jongeren een fijne tijd beleven. Natuurlijk kun je, samen met je groep, altijd iets extra doen. Even stil staan bij elkaars gevoelens, emoties en welzijn kan een geweldige boost geven aan de sfeer in de groep.
Daarom biedt KSA concreet uitgewerkte en leeftijdsgerichte methodieken en activiteiten aan waarmee je op een laagdrempelige manier met mentaal welzijn aan de slag kunt gaan. Verderop op deze pagina vind je een overzicht van deze methodieken en activiteiten, inclusief downloadbaar materiaal.
Voor jongeren onder de zestien vind je extra methoden en activiteiten op NokNok.
Wil je met jouw groep uitgebreider aan de slag rond dit thema? Vraag dan zeker een Vorming op Maat aan bij jouw secretariaat!
Tips hoe je in bepaalde situaties kan reageren
Iedereen in jouw groep draagt een rugzak, niet alleen tijdens een daguitstap of kamp, maar ook mentaal. De ene rugzak is al wat zwaarder gevuld dan de andere. Als leiding kom je soms in aanraking met de uitdagingen die kinderen of jongeren in jouw groep met zich meedragen.
Jeugdwerk voor Allen heeft een handige brochure gemaakt die met behulp van stripverhalen verschillende situaties schetst waarmee elke jeugdwerking vroeg of laat te maken krijgt. Bij elk verhaal vind je praktische tips over hoe je het beste met deze situaties kunt omgaan. Daarnaast worden er veel interessante websites en organisaties genoemd waar je meer informatie kunt vinden over de besproken thema’s. Vaak kun je daar ook professionele hulp vragen.
Neem even de tijd om deze informatie door te nemen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich gehoord en gesteund voelt!
Hoe gaat het écht met jou?
WatWat maakten een kaartspel samen met Awel, Zelfmoord1813 en Vlaams Instituut Gezond Leven. Met 38 vragen of 'gespreksstarters' om te praten over hoe het écht met je gaat. Het kaartspel kan je perfect spelen/gebruiken op een activiteit, leidingvergadering of intiem aan het kampvuur.
Je kan het hier gratis downloaden als pdf: printen en knippen maar! De spelregels zitten er ook bij.