waar zoek ik hulp

Hoe voorkom je pesten en pak je het aan?

Het is belangrijk om altijd te reageren op pestsituaties, maar nog beter is om pesten te voorkomen. Hoe je pesten kunt aanpakken en ervoor kunt zorgen dat het niet gebeurt, lees je hier.

21 november 2024

Voorkomen is beter dan genezen: zo pak je pesten aan in jouw KSA-groep

Pesten komt helaas in elke KSA-groep weleens voor. Daarom is het belangrijk om niet alleen te reageren op pestsituaties, maar ook om pesten zoveel mogelijk te voorkomen. Hier lees je hoe je dat kunt doen!

Tips om pesten te voorkomen: 

  • Werk aan vriendschap en respect
    Een sterke groepssfeer waar aandacht is voor vriendschap en respect geeft pesten minder kans. Zorg dat je regelmatig activiteiten doet die het vertrouwen en de relaties binnen de groep versterken, ook als alles goed lijkt te gaan.
  • Maak duidelijke afspraken
    Zorg ervoor dat de groep goed weet wat wel en niet kan. Wanneer de grenzen duidelijk zijn, weet iedereen dat pesten geen plaats heeft in KSA.
  • Varieer in activiteiten
    Plan verschillende soorten activiteiten waar elk lid diens kan tonen. Teveel focus op competitie kan de verschillen binnen de groep vergroten, wat pesten in de hand kan werken. Vermijd ook dode momenten, want verveling kan soms leiden tot pesten.
  • Geef zelf het goede voorbeeld
    Let erop dat je als leiding niet bijdraagt aan pesten door kleine plagerijen. Wat voor jou onschuldig lijkt, kan voor iemand anders kwetsend zijn.

Doe mee aan de Week tegen Pesten: 17 - 24 februari

Elk jaar in februari maakt Vlaanderen een vuist tegen pesten tijdens de Week tegen Pesten. Jij en jouw KSA-groep kunnen hieraan meedoen door de Stip it-actie te steunen! Zet vier stippen op je hand als symbool tegen pesten en deel je actie via social media met #stipit en #ksainbeeld.

Meer weten?

Stipit

Werk aan een hechte groep met het spel "Geluk(t)"

KSA en andere jeugdverenigingen ontwikkelden samen met het Jeugdnetwerk tegen Pesten het spel Geluk(t). Dit spel helpt je om op een speelse manier te werken aan een sterke groepssfeer en pesten te voorkomen.

Speel het spel: 

Zorg voor een pestvrije groep met 10 checks tegen pesten

  1. Breng variatie in je spelletjes.
    Zorg dat iedereen verschillende talenten kan tonen door afwisselende activiteiten te organiseren.
  2. Kunnen ouders bij jou terecht?
    Zorg dat ouders weten dat ze met vragen of zorgen altijd bij jou terechtkunnen. Luister actief en zoek samen naar oplossingen.
  3. Maak duidelijk dat pesten niet kan.
    Zet vanaf het begin de toon dat pesten in jouw KSA-groep niet wordt getolereerd. Maak het bespreekbaar op de eerste activiteit of neem het op in je ledenboekje.
  4. Maak afspraken in je groep.
    Bespreek met de leiding en leden hoe je pestsituaties voorkomt en aanpakt. Leer hen hoe ze zelf kunnen reageren op pesten en waar ze terecht kunnen.
  5. Geef complimenten.
    Complimenten maken mensen blij! Laat iedereen eens onder de 'complimentendouche' staan, waar de hele groep samen complimenten geeft.
  6. Let op wat je deelt op sociale media.
    Vraag altijd toestemming voor foto's en wees bewust van wat je deelt. Controleer ook de privacy-instellingen van je social media.
  7. Zoek samen naar oplossingen.
    Heeft iemand een probleem? Praat erover met het lid zelf of met de hele groep. Samen kom je vaak tot een goede oplossing.
  8. Leer elkaar goed kennen.
    Speel kennismakingsspelletjes en doe samenwerkingsopdrachten om de band binnen de groep te versterken.
  9. Zorg dat leden bij jou terechtkunnen.
    Maak tijd voor je leden en luister naar wat ze te zeggen hebben. Voor extra discretie kun je bijvoorbeeld een postbus installeren waar leden anoniem iets kwijt kunnen.
  10. Vraag input van je leden.
    Voelt iedereen zich goed in de groep? Vraag er eens naar, bijvoorbeeld tijdens een weekend of op kamp, vooral aan de stille leden die niet snel iets uit zichzelf vertellen.

Reageren op een pestsituatie in jouw KSA-groep

Ook al doe je er alles aan om pesten te voorkomen, soms gebeurt het toch. In zo’n situatie is een gepaste reactie belangrijk. Hier lees je hoe je kunt reageren op pesten en wat de No Blame-aanpak inhoudt.

No Blame-aanpak

De No Blame-aanpak is een methode om op een pestsituatie te reageren. In 7 stappen wordt de hele groep betrokken bij het vinden van een oplossing. Het doel is om een open, fijne groepssfeer te creëren waarin iedereen zich goed voelt.

Benieuwd naar de stappen? Download de brochure "Pesten in het jeugdwerk – De No Blame-aanpak in 7 stappen" van Tumult vzw. In een strip lees je hoe de aanpak werkt. Tumult biedt ook vormingen aan op maat om je hierbij te helpen.

Haatspraak

Soms kan pesten leiden tot haatdragende situaties, zowel in real life als online. Haatspraak zijn uitspraken of boodschappen die kwetsend, discriminerend of beledigend zijn. Bij KSA tolereren we geen haatspraak. Wil je meer weten over hoe we omgaan met haatspraak? Lees dan onze visie hierover.

Aanspreekpunt Integriteit (API)

Is er sprake van een integriteitsschending, zoals lichamelijk, seksueel, mentaal of moreel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met de Aanspreekpersoon Integriteit (API). 

Een integriteitsschending is gedrag dat over jouw grenzen of die van iemand anders gaat, zoals pesten of agressie. Iedereen binnen KSA – leden, leiding, ouders, oud-leiding, enzovoort – kan de API contacteren. 

Je hoeft geen slachtoffer of getuige te zijn. Heb je een vermoeden of een slecht gevoel over een situatie? Dan kun je meteen de API inschakelen. Met deze stappen zorg je ervoor dat er snel en effectief gereageerd wordt op pestsituaties en zorg je voor een veilige omgeving voor iedereen in je KSA-groep.

Meer hulp nodig?

KSA staat er altijd voor je klaar! Heb je vragen of problemen, neem dan contact op met je secretariaat. Voor crisissituaties kun je 24/7 terecht op het KSA-noodnummer: 0495/164746.

Met deze tips en tools zorg je voor een veilige en fijne omgeving voor iedereen in je KSA-groep. Samen werken we aan een pestvrije KSA!

Lise-Marie
Lise-Marie
KSA Limburg
Lisemarie@ksa.be