De Sjelter
De Sjelter was een socio-culturele vereniging voor volwassenwerk opgericht vanuit KSA voor de ondersteuning van de oud-ledengroepen en het onderhoud van de historiek van KSA. De Sjelter organiseerde ook maatschappelijk waardevolle projecten, vertrekkend vanuit de leefwereld van de jeugdbeweging zoals het reminiscentieproject Vrolijke Vrienden. In 2023 hield de werkgroep op met bestaan.
- Home
- Thema's
- Oud-KSA'er
- De Sjelter
Missie
Als sociaal-culturele vereniging voor volwassenenwerk verbindt De Sjelter mensen vanuit de KSA-traditie. Ze bouwt bruggen over heel Vlaanderen tussen verschillende generaties en doelgroepen om de maatschappij te versterken. De Sjelter prikkelt mensen om zichzelf uit te dagen, hun blik te verruimen en grenzen te verleggen. Door een dynamiek die aanzet tot engagement en actie, wil de Sjelter mensen en groepen verbinden en ondersteuning bieden aan iedereen waar ze mee interageert.
De Sjelter bewaart het historisch en cultureel erfgoed van KSA en onderzoekt haar evoluties en interactie met de maatschappij. Vanuit geïnspireerd engagement en kritisch onderzoek willen we mee vorm geven aan de toekomst. De Sjelter wil vorming organiseren en ontplooiingskansen bieden.
Visie
De Sjelter droomt van een wereld waar alle mensen samen leven en zich verbonden voelen. Dit uit zich in het respectvol met elkaar omgaan, het samenkomen en herinneringen creëren. De Sjelter wil een vereniging zijn waar oud-leden van KSA zich onlosmakelijk verbonden blijven voelen en hun kracht aanwenden om maatschappelijk een rol te spelen door hun talenten ontwikkeld in KSA en ervaringen opgedaan bij KSA, in te zetten in hun leven.
Het verenigingsleven in Vlaanderen kent een lange geschiedenis en rijke traditie. Binnen dit verenigingsleven nemen jeugd- en jongerenbewegingen een belangrijke plaats in. Zeker de katholieke Vlaamse jeugdbeweging waar KSA in geworteld en uit gegroeid is. Dit rijke verenigingsleven heeft ook talloze prachtige initiatieven en creatieve realisaties opgeleverd.
De basis voor het rijke verenigingsleven in Vlaanderen wordt gevormd door vrijwillig engagement. Vrijwilligers vinden voldoening in het opnemen van verantwoordelijkheid en het verwezenlijken van hun ideeën wat een absolute meerwaarde voor hun persoonsontwikkeling is en voor de gemeenschapsvorming. De Sjelter stimuleert vriendschap en ontmoeting want die geven extra motiverende kracht aan vrijwilligers.
Veel Vlamingen zouden niet dezelfde zijn zonder hun unieke persoonsontwikkeling bij de jeugdbeweging. Bij De Sjelter wordt deze ontwikkeling verdergezet door blijvend kansen aan te bieden tot thematische vorming en leren van elkaar.
De Sjelter ondersteunt individuen, groepen en projecten die verder bouwen op de dynamiek van engagement en actie na de jeugdbeweging. Door rond oud-KSA’ers een breed netwerk uit te bouwen van mensen en groepen ondersteunt De Sjelter ontplooiing van mens en maatschappij.
De Sjelter wil het ontstaan, de groei en de evolutie van deze beweging, haar vele incarnaties, haar methodieken, haar gedachtegoed, de interactie met andere actoren onderzoeken, bevragen en bewaren. Verder wil De Sjelter ook de plaats van KSA in het bredere jeugdwerk en vrijwilligerswerk onderzoeken en de dynamiek en invulling van jeugd- en jongerenbewegingen bestuderen. Een belangrijk element in deze studie wordt gevormd door het bewaren, archiveren, catalogiseren en ontsluiten van het materieel erfgoed van KSA.
Maar De Sjelter wil zich niet beperken tot het conserveren van een verleden. De Sjelter acht het belangrijk vanuit dit verleden een dialoog op te zetten met het heden en een brug te vormen naar de toekomst. Het gaat hierbij ook niet enkel om materieel verleden, maar ook om de verschillende visies die bestaan hebben, de evoluties die de het Vlaamse jeugdwerk gekend heeft. Zo wil De Sjelter streven naar contacten tussen leden van de verschillende generaties om zo de huidige en toekomstige generaties inhoudelijk te voeden.
De kracht van verbondenheid en vriendschap, engagement en solidariteit is bij vele Vlamingen aangewakkerd in de jeugdbeweging. Vanuit die waarden en ervaring, wil De Sjelter dan ook een motor zijn om deze krachten verder te ontwikkelen en aan te wenden om onze maatschappelijke cohesie te versterken.
De Sjelter brengt individuen en groepen uit verschillende generaties, culturele en maatschappelijke achtergronden samen. De Sjelter smeedt banden en bouwt bruggen tussen mensen om zo meer verdraagzaamheid, begrip en respect voor elkaar te creëren en nieuwe inzichten te vergaren. We dagen niet alleen onszelf maar ook mens en maatschappij uit om de nek uit te steken en soms tegen de stroom in te gaan. Op die manier bouwen we mee aan en verleggen we de grenzen van een maatschappij in voortdurende evolutie.
De gemeenschappelijke geschiedenis en passie bij KSA vormt het cement van De Sjelter. Vanuit die onderlinge verbondenheid zetten we individuen en groepen in beweging om actie te ondernemen, samen na te denken, te filosoferen, tot rust te komen, activiteiten te organiseren, kritisch naar de maatschappij te kijken maar vooral om nieuwe kansen te creëren om samen te blijven komen.
Voetnoot: We spreken van KSA zoals de vereniging zichzelf nu noemt. Maar hiermee bedoelen we echter ook alle verwante en voorlopende verenigingen en de studenten- en studentinnenbewegingen uit de 19e eeuw die verschillende namen hebben gekend in de geschiedenis. We denken daarbij aan VKSJ, KSJ, Roodkapjes, AKVS, KA. Met oud-leden van KSA bedoelen we dan ook iedereen die ooit bij één van die verwante verenigingen hoorde.
Structuur
De Sjelter bestond uit 3 belangrijke beleidsorganen:
- De algemene vergadering (AV) kwam twee keer per jaar samen en zorgde voor de wettelijke verplichtingen die de Sjelter als vzw heeft. De AV nam de belangrijkste beslissingen op lange termijn. Om als AV-lid goed op de hoogte te zijn van de inhoudelijke thema's waar de Sjelter mee bezig is, ging er aansluitend op een AV steeds een Raad van Bestuur-vergadering door.
- Het Bestuur vond om de maand plaats. (6 keer per jaar) Ze hield het algemeen overzicht over de Sjelter en nam beslissingen op korte termijn. De Raad van Bestuur werd zowel bestuurlijk als pedagogisch betrokken bij het beleid van de Sjelter. Het was ook een klankbord voor het Dagelijks Bestuur.
- Het Dagelijks Bestuur (DB) hield de vinger aan de pols en kwam om de maand samen. (6 keer per jaar) De belangrijkste functies (voorzitter, penningmeester en persooneelsverantwoordelijke) zetelden in het Dagelijks Bestuur, aangevuld met andere geïnteresseerde bestuurders. Het hield De Sjelter draaiend en nam ook beslissingen op korte termijn, maar toetste de werking regelmatig af bij de Raad van Bestuur.
Die drie organen bestonden uit vrijwilligers met een groot hart voor KSA en alles wat daar mee te maken heeft. Ze werden ondersteund door een beroepskracht.