a

Eten

Van afvalvrij tot vegetarisch koken, van resten verwerken/wegschenken tot kalenders met seizoensgroenten, van hoeveelhedenlijsten tot lokaal kopen...
Je vindt het allemaal terug op deze pagina!

2 december 2024

Duurzaam eten

In het jaar 2023-2024 zetten we "Duurzaam eten" in de kijker. 

Duurzaam eten kan je doen op vele manieren; je kan lokaal geteelde groenten bij de boer in je buurt halen, de seizoenskalender checken voor groenten die vers van de pers komen, verpakkingsloze voeding aankopen, en voor de meeste gekende ecologische maaltijd kiezen: veggie of zelfs vegan eten!

Op deze pagina kun je alvast verschillende tips & tricks terugvinden.

Tweewekelijks komt ook een toffe Instagramstorie online. Die kun je hier vinden: Duurzame Donderdag
De rubriek Eco? Logisch van de Kompassen 2023-2024 staan ook volledig in thema. Kompas kun je ook online lezen via deze link.

Fiche Duurzame kampmenu

Van afvalvrij tot vegetarisch koken, van resten verwerken/wegschenken tot kalenders met seizoensgroenten, van hoeveelhedenlijsten tot lokaal koken... Je vindt het allemaal terug in de fiches voor een duurzaam kampmenu! Ook de receptenboekjes helpen je verder op weg.

Vegan/Vegetarisch eten

Even een korte heropfrissing van enkele termen: 

Pescotarisch: je kies ervoor geen zoorgdieren of vogels te eten, vis of andere zeedieren eet je wel. 

Vegetarisch/veggie: je eet geen vlees, incl. gevogelte, zeedieren en schaaldieren. 

Vegan(istisch): je vermijdt het volledig gebruik van producten met dierlijke afkomst, dat kan voor voeding als voor kleding gelden. Het kan gaan van gelatine en eieren tot wol en leer. 

Sta je in de winkel en wil je een makkelijk herkenningspunt, zoek naar de labels, de meest gekende is het V-label. Opgelet! Vegetarische producten zijn niet veganistisch, maar veganistische producten zijn wel vegetarisch.

Hieronder vinden jullie enkele toffe receptjes, als jullie graag een maaltijd veggie/vegan willen maken.

Korte Keten

Al ooit gehoord van een korte keten? Dit is wanneer er letterlijk een korte keten is tussen iemand die iets verkoopt en iemand die iets koopt. Het makkelijkste voorbeeld: jij die rechtstreeks bij de boer in de buurt groenten gaat aankopen, in plaats van in een supermarkt.

Zo’n korte keten heeft veel voordelen, zowel voor de koper, de verkoper als de planeet:

  • Steunen van de lokale economie.
  • Lekkere verse producten.
  • Minder vervuiling door het vermijden van verpakkingsmateriaal of gereden kilometers.
  • Seizoensgebonden aanbod, wat duurzamer is en zorgt voor variatie op je bord.

Nu is misschien de vraag: wat heeft dit met KSA te maken? Wel, als KSA koop je op verschillende momenten doorheen het jaar voeding aan. Zo kan je denken aan kamp, een eetdag of een vieruurtje voor de leden. Kijk eens op deze website.

Manon Vanhee
Manon
KSA West
manon@ksa.be