a

KSA voor een veiliger nachtleven

Je avond kan niet compleet zijn zonder je veilig te voelen. Met deze acties kan je je evenement nog veiliger laten aanvoelen! Laat ons weten op welke manier jouw groep minstens 2 van deze acties aanpakt!

2 december 2024

Actie 1: Voorzie een veilige zone en/of infodesk

Een veiligere zone is een aparte, afgesloten ruimte waar iemand die in contact komt met grensoverschrijdend gedrag tot rust kan komen. Je kan er je medemens opvangen en verder begeleiden. Zo kan je hen kalmeren, in gesprek gaan en eventueel verdere hulp inroepen. Een infodesk is een centrale en zichtbare stand op het evenement waar alle info over de avond en de locatie gebundeld is. Zo kan er een grondplan beschikbaar zijn waarop bv. de EHBO, sanitaire voorzieningen en de veiligere zone aangeduid staan, maar kunnen er ook oordoppen aangeboden worden op deze plek.

Actie 2: Voorzie een meldpunt/aanspreekpersoon

Een meldpunt is niet per se hetzelfde als een veilige zone. Het is een plaats of telefoonnummer waar grensoverschrijdend gedrag aan gemeld kan worden. Deze persoon of personen kan dan de juiste acties ondernemen, afhankelijk van de situatie. Bij voorkeur zijn dit twee mensen met een verschillend gender waar je feestgangers beroep op kunnen doen. Maak hier een bewuste keuze van!

Een meldpunt hoort laagdrempelig te zijn om te bereiken. Dit kan aan de hand van een doorverwijzing via de infodesk, posters met een telefoonnummer in de toiletten en op nog zoveel meer manieren!

Actie 3: Volg een vorming over 'reageren op grensoverschrijdend gedrag'

Vraag gerust de vorming 'reageren op grensoverschrijdend gedrag' aan voor de aanspreekpersonen en verantwoordelijken (of iedereen die deze wil volgen!)

In deze vorming leert de groep reageren op grensoverschrijdend gedrag (Hoe grijp je in als omstaander als je grensoverschrijdend gedrag ziet gebeuren? Hoe vang je een slachtoffer op na grensoverschrijdend gedrag? Hoe verwijs je door? En wat met de pleger?). Daarnaast geeft de vorming extra handvaten bij het installeren van een veiligere zone en de rol van een aanspreekpersoon. 

Actie 4: Communicatie over de ondernomen acties

Doe je deze acties op je evenement? Laat het weten aan de buitenwereld! Communiceer over deze maatregelen naar je gasten, zo weet iedereen dat jullie mee werken aan een veiliger klimaat voor iedereen en dat grensoverschrijdend gedrag geen plaats heeft bij jullie! Dit kan aan de hand van een goeie briefing voor personeel, een berichtje op de socials, posters op het evenement, ...

Actie 5: ...

Voeren jullie zelf nog andere acties uit om grensoverschrijdend gedrag te bestrijden? We horen het graag!

Lieselot Depredomme
Lieselot
KSA Nationaal
lieselot@ksa.be
Emiel De kersgieter
Emiel
KSA West
emiel@ksa.be