Het algemene verhaal
De huidige KSA is ontstaan uit twee jeugdbewegingen: KSA (jongens) en VKSJ (meisjes).
Bij de fusie van november 1978 werd de gezamenlijke naam KSA-VKSJ en later KSJ-KSA-VKSJ of gewoon KSJ. Plaatselijk had je zowel KSA-, VKSJ-, KSJ- als Roodkapjesgroepen. De veelheid aan namen zorgde voor verwarring en de fusienaam KSJ-KSA-VKSJ bekte niet. Daarom heten de 260 plaatselijke groepen sinds 1 september 2015 gewoon KSA.
KSA en VKSJ hebben per provincie een eigen geschiedenis.
KSA is tussen 1928 en 1933 in elke provincie ("gouw") apart ontstaan met een eigen stichter en traditie. Karel Dubois is dus bv. niet de stichter van KSA, maar enkel van de KSA in West-Vlaanderen. Pas vanaf 1943 zijn de gouwsecretariaten (Antwerpen, Brabant, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen) officieel gaan samenwerken in de federatie KSA Jong-Vlaanderen, maar ze bleven relatief zelfstandig. Wel hebben ze dezelfde twee wortels: die van de Katholieke Actie en die van de Vlaamse Beweging. Die laatste betreft het AKVS of Algemeen Katholiek Vlaams Studentenverbond. Onze oudste groepen waren daar al bij aangesloten nog voor van KSA sprake was. Dat verklaart waarom zij een eeuwfeest kunnen vieren terwijl de andere KSA-groepen jonger zijn. Ook KSA organiseerde zich in collegebonden en vakantiebonden. Vanaf de jaren zestig ging KSA meer parochiegericht werken. In november 1978 fuseerde KSA met VKSJ.
VKSJ is in 1929 in alle bisdommen opgericht, aanvankelijk voor meisjes uit de pensionaten. VKSJ had dus vooral 'afdelingen' in de meisjesscholen. In 1942 werd voor de meisjes uit de basisschool de snel bloeiende werking van de Roodkapjes opgericht. Pas vanaf de jaren '60 richtten VKSJ en de Roodkapjes veel nieuwe afdelingen in de parochies op, los van de scholen. De vier 'diocesen' (VKSJ Antwerpen-Mechelen, VKSJ Limburg, VKSJ Oost-Vlaanderen en VKSJ West) werkten meer nationaal gericht dan KSA, maar hadden elk een eigen secretariaat. Wie wil teruggaan tot de vooroorlogse geschiedenis van VKSJ houdt best rekening met de idee van Katholieke Actie (KA) waaruit de meisjesbeweging is ontstaan. De boekjes, de vlaggen en de stijl ademen die geest volledig uit. In november 1978 fuseerde VKSJ met KSA.
Als je je nog gaat verdiepen in de geschiedenis van KSA, KSJ en VKSJ ga je nog wel vaker afkortingen tegenkomen. Dankzij Archiefwerkgroep Altijd Jarig kan je hier een overzicht downloaden van vaak gebruikte afkortingen.