verkiezingen in 2024

7 juni 2024

De verkiezingen in 2024 op een rij

In 2024 worden er vier verschillende verkiezingen georganiseerd. Er vinden Lokale, Vlaamse, Federale (voor de Kamer van volksvertegenwoordigers) en Europese verkiezingen plaats. 1 miljoen jongeren (tussen 16 en 23 jaar) krijgen de kans om voor de eerste keer te gaan stemmen. Dit aantal gaat over 10 procent van de volledige stempopulatie. 

In samenwerking met de verkiezingsprojecten ’t is aan U (De Ambrassade), Debattle (Bataljong) en tal van andere partners, wil ook KSA jou (kinderen en jongeren, elke KSA’er, plaatselijke KSA-groepen) centraal zetten tijdens de komende verkiezingen. 

Ga jij voor de eerste keer naar het stemhokje gaan? Laat je stem horen, want elke stem telt! Meer informatie over de verkiezingen in 2024 en vanaf welke leeftijd je mag gaan stemmen, is te lezen op de website van WAT WAT.

Lokale verkiezingen 

Op zondag 13 oktober 2024 vinden de gemeenteraden, provincieraden en districtsraden-verkiezingen plaats. Deze verkiezingen vinden om de 6 jaar plaats. Voor de gemeenteraadsverkiezingen is er geen opkomstplicht meer. Ben je 18 jaar of ouder? Zo ja, dan mag je een stem uitbrengen. 

Regionale verkiezingen

Op zondag 9 juni 2024 vinden de verkiezingen voor het Vlaams Parlement plaats. Deze verkiezing vindt plaats om de 5 jaar. Je bent verplicht om naar het stemhokje te gaan. Dit noemt men opkomstplicht. Ben je 18 jaar of ouder? Zo ja, dan moet je een stem uitbrengen. 

Federale verkiezingen 

Op zondag 9 juni 2024 vinden ook de verkiezingen plaats voor de Kamer van volksvertegenwoordigers. Deze verkiezing vindt plaats om de 5 jaar. Je bent verplicht om naar het stemhokje te gaan indien je 18 jaar of ouder bent. 

Europese verkiezingen

Op zondag 9 juni 2024 vinden als laatste ook de Europese verkiezingen plaats. Deze verkiezing vindt plaats om de 5 jaar. Jongeren vanaf 16 jaar mogen gaan stemmen voor de Europese verkiezingen. 

Interessant om te weten!

Ga je voor de eerste keer stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen? Dan krijg je ten laatste vijftien dagen voor de verkiezingen een oproepingsbrief via de post. Deze brief geeft de nodige informatie over de specifieke locatie (het kiesbureau – de plaats waar je een stem moet uitbrengen) in de stad of gemeente waar je gedomicilieerd bent, hoe je moet gaan stemmen en de exacte datum waarop moet gaan stemmen. Een kiesbureau is vaak gevestigd in bijvoorbeeld een sporthal, een school, een cultuurcentrum, enz.

Het effect van Europese beslissingen op jouw KSA-groep

Op zondag 9 juni 2024 hebben ook 16-jarigen en 17-jarigen opkomstplicht bij de Europese Parlementsverkiezingen. Opkomstplicht wil zeggen dat je wettelijk verplicht bent om je naar het kiesbureau te begeven en je te laten identificeren.  

Maar … Welke invloeden en effecten heeft het Europees Parlement op jou en jouw plaatselijke KSA-groep? 

Europese Parlementsleden nemen (politieke en beleids-) beslissingen over elementen die een invloed of effect hebben op jouw dagelijks leven. Deze beslissingen hebben rechtstreeks en onrechtstreeks een invloed of effect op de werking van jouw plaatselijke KSA-groep. We geven enkele voorbeelden:  

  • Het Europees Parlement neemt beslissingen over veiligheidsnormen. Dit wil zeggen dat het Europees Parlement beslissingen neemt over het al dan niet dragen van een fietshelm. 

 

  • Kinderen en jongeren maken actief gebruik van ‘het internet’. Het Europees Parlement neemt beslissingen over online veiligheid (internet en gsm’s). Dit wil zeggen dat het Europees Parlement strategieën uitwerkt om kinderen en jongeren te beschermen tegen cyberpesten en het verspreiden van desinformatie (of ‘fake news’).  

 

  • Het Europees Parlement neemt beslissingen over het invoeren en het gebruik van universele laders voor alle gsm’s (smartphones) en laptops.  

 

  • Het Europees Parlement neemt beslissingen over de veiligheid van speelgoed en dus materialen waarmee jouw plaatselijke KSA-groep tijdens activiteiten en spelen aan de slag gaat. Het Europees Parlement zorgt ervoor dat speelgoed op een veilige manier gebruikt kan worden en legt strenge eisen op voor het gebruik van bepaalde chemische stoffen.  

Daarnaast is het Europees Parlement de bewaker van de democratie en mensenrechten.   

Wil jij samen met jouw 16+ leden en/ of leidingsgroep meer weten over de verkiezingen en een democratie?

Ga al spelend aan de slag met volgende thema’s om de kracht van jouw stem te leren kennen: De landen van de Europese Unie Het ontdekken van thema’s die jou als jongere bezighouden Impact van politieke keuzes op het leven van kinderen en jongeren De relevantie om jouw stem te laten horen Hoe kan je een geldige stem uitbrengen (praktisch)? 

Klik op deze link (https://tisaanu.be/nl/spel) om het spel te spelen. Dit spel werd uitgewerkt door de Aanstokerij en de Ambrassade (‘T is aan u! – verkiezingsproject van de Ambrassade).

’t Is aan u!

’t Is aan u! heeft tot doel om de eerste stemmers goed te informeren over de aankomende verkiezingen. Dit gaat over: twijfels op welke partij je gaat stemmen, hoe je praktisch moet gaan stemmen, enz. 

’t Is aan u KSA’ers! Want jouw stem telt, ook al is het de eerste keer! Ben jij tussen 16 en 23 jaar? Ga jij voor de eerste keer gaan stemmen in 2024? Wil jij jouw stem luid en duidelijk laten horen en een stempel drukken op het beleid? Lees hieronder zeker verder.

Sluit je aan bij Team ’t Is aan u!

’t Is aan u! is een verkiezingsproject van ‘De Ambrassade’. Met een team van 100 jongeren gaat men projectmatig aan de slag om de stem van jongeren keihard te laten horen bij de verkiezingen in 2024.

 Heb jij zin om de stem van jouw leeftijdsgenoten te versterken? Heb jij zin om acties te organiseren, aan de slag te gaan met sociale media, andere jongeren bevragen, enz.? Sluit je aan bij Team ’t Is aan u!. 

Op deze website van 't Is aan u! is meer informatie te lezen over wat jij kan doen.

Ben jij tussen 16 en 17 jaar?

Ja? Dan is het de eerste keer dat jij mag stemmen. Jij mag deelnemen aan de Europese verkiezingen (Europees Parlement) op zondag 9 juni 2024. Een antwoord op al jouw praktische verkiezingsvragen (over stemmingen, kiezen, parlementen, partijen, campagnes, enz.), vind je hier.

Ben jij  tussen 18 en 23 jaar?

Ja? Jij moet voor de eerste keer gaan stemmen in het kader van de Europese verkiezingen, Federale verkiezingen, Vlaamse en Brusselse verkiezingen. Deze verkiezingen vinden plaats op zondag 9 juni 2024. Daarnaast mag jij ook voor de eerste stemmen in het kader van de Lokale verkiezingen. Deze verkiezing vindt plaats op zondag 13 oktober 2024. Een antwoord op al jouw praktische verkiezingsvragen, vind je hier

Logo 't Is aan u!

Debattle 2024 - "Stand up and speak out!"

Op 13 oktober 2024 vinden de lokale verkiezingen (gemeenteraadsverkiezingen) plaats. Dit zijn verkiezingen die een grote invloed kunnen hebben op jouw omgeving en de omgeving van jouw plaatselijke KSA-groep. Het is broodnodig dat kinderen en jongeren een stempel kunnen drukken op deze verkiezingen en hun stem luidkeels laten horen. 

Maar, hoe doe je dat? Organiseer een Debattle! 

Wat is “Debattle”? 

“Debattle” is een verkiezingsproject (van Bataljong) dat de stem van kinderen en jongeren wil versterken in alle gemeenten en steden in Vlaanderen en Brussel. Jeugdraden worden aangemoedigd om invloed uit te oefenen op het toekomstig meerjarenplan van hun stad of gemeente. In verschillende stappen en missies worden de noden, behoeften, dromen en andere ideeën van kinderen en jongeren gebundeld. Alles wat leeft bij kinderen en jongeren wordt kenbaar gemaakt aan lokale politici en kandidaat-politici die in de toekomst graag in de gemeenteraad willen zetelen. 

De twee hoogtepunten in “Debattle” 

(1) Jeugdraden worden aangemoedigd om twee weken voor de verkiezingen een jongerendebat (of een “Debattle”) te organiseren aan de hand van gebundelde ideeën die leven bij kinderen en jongeren in een stad of gemeente. 

(2) Na afloop van de verkiezingen worden jeugdraden aangemoedigd om rond de tafel te zitten met de nieuwe schepen van Jeugd. Daarbij worden de gebundelde ideeën die leven bij kinderen en jongeren in een stad of gemeente opnieuw aangekaart. Hierbij is het doel om deze ideeën te laten opnemen in het meerjarenplan. 

Wat kan jij doen als plaatselijke KSA-groep? 

Ook jouw plaatselijke KSA-groep kan een “Debattle” organiseren. Via deze weg kan je aankaarten wat er leeft in de dagelijkse werking, de omgeving van jouw groep en de stad of gemeente zelf. Ga ten rade bij de jeugdraad of de jeugdambtenaar/ jeugddienst van jouw stad of gemeente en moedig hen aan om samen een “Debattle” te organiseren. Om een idee te pitchen, kan je gebruik maken van een voorbeeldpresentatie. Deze presentatie is te lezen via volgende link: https://debattle.be/media/9/debattle-pitch.pdf

Is er geen actieve jeugdraad aanwezig in jouw stad of gemeente? Breng de stem van jouw plaatselijke KSA-groep naar de politici en kandidaat-politici door zelf een krachtige “Debattle” te organiseren. 

Welke stappen kan ik ondernemen om een “Debattle” te organiseren?

  • Missie 1 – Verzamelen van jonge ideeën
  • Timing: oktober 2023 - januari 2024 

Bekijk wat er leeft in jullie KSA-groep. Waar liggen de leden en leiding van wakker? Wat leeft er in jullie stad of gemeente bij de jeugd? Volg dit op via het organiseren van verschillende samenkomsten. Luister en ga in gesprek met leden, leiding, ouders en andere betrokkenen in het netwerk van jullie KSA-groep.

  • Missie 2 – Delen van aanbevelingen
  • Timing: november 2023 - maart 2024 

De tweede stap focust zich het omvormen van ideeën en thema’s die leven bij kinderen en jongeren in jullie KSA-groep en de stad of gemeente, naar duidelijke aanbevelingen. De input van kinderen en jongeren wordt neergeschreven in een memorandum. Een memorandum is een verlanglijst van kinderen en jongeren naar beleidsmakers toe. Schrijf neer wat er echt moet veranderen in jullie stad of gemeente.

  • Missie 3 – Voorbereiden van het Debattleweekend 
  • Timing: maart 2024 - september 2024 

De derde stap gaat over de organisatie van een debat voor en door jongeren (Debattle). Stel een checklist op met onder andere volgende punten: aanduiden van een moderator (iemand die het debat zal leiden), communicatie en sociale media opvolgen, een interactieve brainstorm in elkaar steken, enz.

  • Missie 4 – Het Debattleweekend
  • Timing: 27, 28, 29 september 2024 

Tijdens dit weekend zullen tal van jeugdraden (in samenwerking met jeugdwerkorganisaties en jeugdbewegingen) een debat organiseren. Kies één van deze data en laat samen met andere deelnemers jullie stem horen.

  • Tussen misse 4 & 5 - De Gemeenteraadsverkiezingen
  • Timing: 13 oktober 2024

Om jullie stem en input te laten doorwegen op het beleid, is het belangrijk te stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Neem mee wat er leeft in jullie omgeving en plaatselijke KSA-groep in de stad of gemeente waar je woont. Laat op deze manier jullie stem horen en weeg op het beleid. Elk kind en jongere heeft het recht om gehoord te worden want zij zijn de drijvende kracht achter veranderingen en vernieuwingen. 

Tip: Heb je op de dag van de verkiezingen een activiteit gepland? Koppel de stemming aan een activiteit of leuk moment wat andere leiding motiveert samen naar de stembus te gaan.

  • Missie 5 - Impact op het meerjarenplan (Debattle Double)
  • Timing: november 2024 - maart 2025

De vijfde stap focust zich op de voorbereidingen om impact te hebben op het meerjarenplan – het document waarin alle toekomstplannen staan - van jouw stad of gemeente. Ga in gesprek met de Jeugdraad, de jeugdambtenaar en/ of de schepen van Jeugd om de thema’s te bespreken waar kinderen en jongeren van wakker liggen.

  • Missie 6 – Samen met jouw nieuw bestuur rond de tafel
  • Timing: februari 2025 - maart 2025 

Organiseer een rondetafelgesprek met de schepen van Jeugd, de jeugdraad en enkele vertegenwoordigers vanuit jouw plaatselijke KSA-groep. Denk na over vernieuwende ideeën en oplossingen vanuit jouw KSA-groep die bepaalde thema’s aankaart. 

Tips: Vertel de informatie die je wil meegeven in een verhaalvorm, spreek uit ervaringen, stel voldoende vragen, enz.

Meer informatie nodig?

Op de website van "Debattle" is meer informatie te lezen om effectief aan de slag te gaan. Je vindt deze hier: https://debattle.be/#top

  • Informatie over de gemeenteraadsverkiezingen. 
  • Tools om je gemeente onder de loep te nemen
  • Inspiratie om plannen te smeden
  • Tools om te wegen op het beleid
Debattle
Lies Vancayzeele
Lies
KSA Nationaal
lies@ksa.be