- Home
- Thema's
- Diversiteit
- Diversiteit in KSA
Diversiteit in KSA
KSA wil zich te allen tijde inzetten voor een kleurrijke en diverse groep kinderen en jongeren. Ieder kind dat wil spelen, experimenteren en ontwikkelen heeft recht op een plek om dat te doen. KSA engageert zich om zo’n plek te zijn waar kinderen en jongeren dat zonder zorgen samen kunnen doen. Spelend samen-zijn is dan ook een van de kernbegrippen binnen onze beweging en kan over alle grenzen heen. Helaas is dat niet steeds voor iedereen een voorrecht. Zo zijn er talrijke kinderen en jongeren die de weg naar het ‘spelen’ niet vinden. Daarom is het belangrijk dat ook minder vanzelfsprekende grenzen overwonnen worden zoals bijvoorbeeld taal, huidskleur, religie of cultuur. Als KSA gaan we die uitdaging graag aan zodat de diversiteit in onze beweging kan blijven groeien.
KSA erkent dat diversiteit een realiteit is. Verschillen en gelijkenissen gaan hand in hand en zijn overal aanwezig. Als KSA willen we daarom bruggen bouwen tussen hen die onze werking al lang kennen en zij die er niet mee vertrouwd zijn. We verbinden ons er daarom toe om ontmoeting en samenwerking te stimuleren zonder dat daarbij de eigenheid van een plaatselijke groep aangetast wordt.
Wij beseffen ten volle dat kiezen voor diversiteit niet altijd de makkelijkste keuze is en zeker niet voor alle groepen vanzelfsprekend is. Het vergt heel wat engagement en blijvende inspanningen om een diverse groep kinderen en jongeren samen te brengen. Kiezen voor diversiteit in KSA betekent dan ook rekening houden met je eigen draagkracht, gepaste ondersteuning zoeken en haalbare doelstellingen formuleren om drempels te verlagen op maat van jouw groep.
Als KSA willen we elk lid, elke leid(st)er, elke vrijwilliger en elke medewerker stimuleren om ‘goesting’ te krijgen in nieuwe leefwerelden. Enkel zo kunnen we afstappen van een eenzijdig wij-zij verhaal en samen verder schrijven aan een ‘ons’ verhaal!

Diversiteit in het jeugdwerk
Visienota diversiteit in/en het jeugdwerk
In 2016 schreef De Ambrassade met en heel wat partners uit het jeugdwerk een visienota diversiteit in/en het jeugdwerk. Ook met KSA steunen we die visie.
De visietekst is gebaseerd op ontwikkelingen in de samenleving, wetenschappelijk onderzoek, de jeugdwerksector en het jeugdwerkbeleid. De nota bestaat uit twee delen. Het eerste deel schets het conceptueel kader. In het tweede deel wordt het kader verder uitgewerkt in concrete voorstellen en aanbevelingen.
Masterplan diversiteit
Op 23 februari 2018 lanceerden minister Sven Gatz, het departement CJM, VVJ en de brede jeugdwerksector het masterplan 'Diversiteit in/en het jeugdwerk’. Het masterplan moet dingen duurzaam in beweging zetten. Het overstijgt de huidige legislatuur en bevat een waslijst van ambitieuze acties rond diversiteit, zowel naar kinderen en jongeren toe als meer specifiek in het jeugdwerk zelf. Het plan bundelt alle lopende acties van het Burgerkabinet en de Rondetafel Diversiteit en stemt ze op elkaar af. Ook de acties uit de verschillende doelgroepgerichte beleidsplannen krijgen er een plaats. Hoewel het masterplan een gezamenlijk engagement is van de jeugdsector en de Vlaamse overheid, worden ook lokale overheden en eventuele andere actoren uit het middenveld, andere sectoren of andere beleidsniveaus uitgenodigd zich te engageren en acties te formuleren.
Visie op haatspraak
Binnen KSA tolereren we geen haatspraak.
Onder haatspraak verstaan we uitspraken, tekeningen, afbeeldingen, filmpjes … die een groep of persoon aanvallen op basis van kenmerken als ras, religie, afkomst, geaardheid, geslacht … (cf. definitie Raad van Europa).
KSA kiest ervoor om elk kind en elke jongere onvoorwaardelijk te laten meespelen. Respect is het sleutelwoord om duurzame relaties aan te gaan. Dat respect voor elkaar gaat bij KSA verder, het breidt zich uit naar de gehele samenleving. In onze visie past geen kwetsende woordspraak gericht op het verspreiden van haat, discriminatie en geweld.
Wordt er melding gemaakt van haatspraak binnen KSA of op communicatie vanuit KSA, dan zal er een gepaste reactie volgen.
De visie past binnen een breder beleid dat KSA heeft uitgewerkt rond haatspraak. We hebben een stappenplan om haatspraak te herkennen en om erop te reageren. En er is een protocol uitgewerkt binnen KSA om op haatspraak gepast te reageren. Daarmee willen we een steen leggen tot een groeiende attitude bij alle KSA'ers waarbij haatspraak geen plaats krijgt. Tumult vzw ondersteunde de koepel met het uitwerken van de visie en het protocol.
Visie op Sinterklaasfeest
Het Sinterklaasfeest is een fantastisch kinderfeest. Bij veel KSA-groepen komen de Sint en zijn helper elk jaar op bezoek.
Het feest wordt echter al enkele jaren overschaduwd door de zwartepietendiscussie. Daarbij ligt de figuur van Zwarte Piet onder vuur. Vooral de traditionele invulling van Piet als de knecht van Sinterklaas met kroeshaar, gouden oorbellen, dikke rode lippen en een zwart gezicht verwijst naar koloniale tijden en slavernij. Dat beeld kwetst sommige mensen, waaronder veel kinderen. Daarom kiezen we met KSA om de invulling van de helper van Sinterklaas te ontdoen van die koloniale en raciale kenmerken.
Met KSA hebben we een kritische kijk op de samenleving. Daarbij hoort dat we open staan voor veranderingen waarbij een feest mee evolueert met de tijdsgeest. Zo blijft het een feest voor alle kinderen. Dat feest kan vorm krijgen met een creatieve invulling van de beste vriend van Sinterklaas.


Enkele tips:
- Een volledig pikzwart geschminkt gezicht hoeft niet meer. De schoorstenen zijn tegenwoordig een stuk properder, dus volstaan enkele roetvegen. Het kan zelfs nóg kleurrijker: Piet en Miet kunnen elke kleur van de regenboog hebben.
- Een bonte bende Pieten en Mieten in allerlei kleurrijke kleren kunnen de boel op stelten zetten. De pruik met kroeshaar, de rode lippen en de gouden oorbellen laten we achterwege.
- Elke Piet of Miet heeft troeven waardoor ze de Sint helpen. De een is kei in klimmen, de ander in pakjes strikken of in navigatietechnieken of in acrobatie… Hun outfit kan daaraan aangepast worden.
- Er zijn talrijke creatieve invullingen mogelijk. Die kan je bespreken op een groepsraad. Samen vinden jullie gegarandeerd de invulling die niemand kwetst.







