fv

Vzw oprichten

Op deze pagina vind je een handig stappenplan terug om een vzw op te richten.

2 december 2024

Stap 1: Statuten opmaken

De statuten zijn de 'grondwet' van je vzw. Ze bevatten bepaalde wettelijke regels.

TIP: Gebruik een statutenbouwer of modelstatuten om de statuten op te maken.

Stap 2: Oprichtingsvergadering houden

Je moet minstens met 3 personen (in sommige gevallen 2 personen) zijn om een vzw op te richten. Op deze vergadering overloop je samen de ontwerpstatuten en keurt ze unaniem goed met alle oprichters, die ze ondertekenen.

Stap 3: Oprichtingsakte opmaken en publiceren

De oprichtingsakte maak je op met de oprichters. Deze oprichtingsakte dien je samen met de statuten éénmalig neer te leggen bij de ondernemingsrechtbank. Er bestaan modeldocumenten voor deze oprichtingsakte.

VZW oprichten

Stap 4: Aanstelling bestuursorgaan (en dagelijks bestuur)

Het bestuursorgaan bestaat uit min. 3 bestuurders (tenzij er slechts 2 leden zijn, dan 2 bestuurders) en heeft de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van de vzw. Het dagelijks bestuur moet enkel aangeduid worden als dit vermeld staat in de statuten. Het dagelijks bestuur is uit het bestuur aangewezen groep personen die in plaats van dat bestuur beslissingen nemen die geen of weinig uitstel verdragen.

Stap 5: Aanlegging van een intern dossier

Elke vzw dient een intern dossier aan te leggen en bij te houden. Dit intern dossier bevat:

  • Het ledenregister opmaken.
  • De verslagen van de Algemene Vergadering (AV) en het bestuursorgaan opmaken en bijhouden.
  • Een boekhouding bijhouden.

Stap 6: Bekendmaking

Je dient je oprichtingsdossier in via de griffie van de Rechtbank van Koophandel in het gerechtelijk arrondissement waar je maatschappelijke zetel is gevestigd. Het oprichtingsdossier bestaat uit volgende documenten:

Meer informatie over die formulieren, het gebruik en de kostprijs vind je op de site van het Belgisch staatsblad. De griffie zorgt dan voor de publicatie in het Belgisch Staatsblad en de inschrijving bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO). Sinds februari 2012 kan je de oprichtingsakte ook elektronisch neerleggen via e-griffie. Je hebt wel een eID-lezer nodig.

Lennart Van Schoote
Lennart
KSA Nationaal
lennart@ksa.be