Vorming

Masterclass

Een initiatief van de vzw KSA Noordzeegouw

De Masterclass is een initiatief van de vzw KSA Noordzeegouw waarmee we het engagement van KSA'ers in de samenleving willen bevorderen. Eén van de manieren waarop we dat willen doen is door vorming te organiseren over maatschappelijke thema's die relevant zijn voor kinderen en jongeren. We laten tijdens de Masterclass inspirerende experten aan het woord, gaan in dialoog met elkaar en wisselen good practices uit. 

Uitnodiging

Beste KSA’er,

We nodigen jou van harte uit voor de Masterclass ‘Polarisering in KSA’ die we met KSA Noordzeegouw vzw organiseren op zondag 16 februari 2025.

In een samenleving waar het “wij-zij”-denken steeds luider klinkt, blijft zelfs KSA niet buiten schot. In onze bonden en bij de vrijwilligers worden we steeds vaker geconfronteerd met polarisatie: van scherpe meningsverschillen tot haatspraak en extreme standpunten. Hoe beïnvloedt dit onze werking? Wat zijn de effecten van deze polariserende maatschappij op ons jeugdwerk en onze lokale KSA-groepen? En vooral, hoe kunnen wij als KSA een verbindende kracht blijven in deze verdeelde wereld?

Tijdens deze masterclass duiken we dieper in het thema polarisatie binnen de jeugdbeweging. Hoe gaan we om met discussies over zwarte piet, het kleur van ons KSA-hemd, religie, inclusie van LGBTQIA+ jongeren, diversiteit, vasthouden aan tradities, ed. Je kan wellicht zelf al enkele voorbeelden voor de geest halen die zorgden voor spanningen in de groep. Samen onderzoeken we hoe dit fenomeen zich manifesteert binnen ons KSA-landschap en wisselen we ervaringen uit over hoe je het beste kunt omgaan met deze spanningen. Door inzicht te krijgen in de dynamiek van polarisatie, leren we ook technieken om als vrijwilligers een veilige en inclusieve omgeving te creëren, waarin iedereen zich welkom voelt.

Dit is niet zomaar een vorming – het is een kans om KSA nog sterker en veerkrachtiger te maken. Zo ontdekken we hoe we als bond actief kunnen inzetten op verbinding en respect, ondanks de tegenstellingen die ons soms lijken te verdelen.

Banner MC25

Dagverloop

  • 10.00 uur: Onthaal met koffie
  • 10.30 uur: Welkom en inleiding
  • 11.00 uur: Inleidende sessie over Marjan Verplancke (Hannah Arendt Instituut)
  • 12.30 uur: lunch
  • 13.15 uur: Keuzesessie: 

    a) Wij-zij-denken: good practices (o.l.v. Marjan Verplancke).
    Tijdens de sessie wordt de ‘EDUbox Wij-zij-denken’ voorgesteld. Deze werkvorm werd ontwikkeld in samenwerking met VRT en reikt handige tools aan om te leren discussiëren, oefenen op het verwoorden van meningsverschillen en leren omgaan met wij-zij-denken. Centraal staan maatschappelijke onderwerpen waar uiteenlopende – en vaak straffe – meningen over bestaan.

    OF

    b) Mijn gedacht – wat nu? Polarisatie en vrijheid van meningsuiting (o.l.v. StampMedia)
    In deze sessie wordt ingezoomd op (sociale) media en hoe deze steeds meer focust op de uitersten. Hoe kunnen we jongeren leren hun standpunt onderbouwen? Hoe leren we hen met polariserende meningen omgaan? Mediawijsheid is hierin cruciaal: wat zijn goede argumenten, wat is haatspraak en hoe behouden we het respect voor de ander?

  • 15.30 uur: inhoudelijk uitwisselings- en reflectiemoment onder onze leiding
  • 16.00 uur: vrijblijvend netwerk- en barmoment
  • 17.00 uur: einde

Voor wie?

Dit initiatief staat open voor alle leiding, bondsleiding en volwassen begeleiders uit groepen (bonden) van KSA Noordzeegouw. Ook vrijwilligers van KSA Noordzeegouw, oud-KSA'ers uit het netwerk 'vrienden van KSA Noordzeegouw' en KSA Nationaal zijn welkom!

Banner MC25

Sprekers

Fréderique Loones | inleiding van de dag

Fréderique Loones was tussen 2007 en 2012 gouwleider in KSA-Noordzeegouw. Hij ruilde in 2012 West-Vlaanderen voor Brussel en ging als jeugdwerkondersteuner aan de slag bij De Ambrassade. In 2014 werd hij coördinator jeugdwerkondersteuning en breed jeugdbeleid bij De Ambrassade. In januari 2024 verliet hij het jeugdwerk om maatwerkbedrijf ODAS in Brugge te versterken als verantwoordelijke talentmanagement. Sinds 2020 is Fréderique voorzitter van de vzw KSA Noordzeegouw.

 

Marjan Verplancke | keuzesessie wij-zij-denken

Marjan Verplancke is sinds 2020 verantwoordelijk voor vorming en publiekswerking in het Hannah Arendt Instituut in Mechelen. Ze schrijft en geeft vorming over herinneringseducatie, polarisatie en omstaandersgedrag. Het instituut wil meewerken aan een stabiele samenleving waarin iedereen zich betrokken voelt. Ze maken wetenschappelijke kennis over burgerschap, stedelijkheid en diversiteit toegankelijk voor beleidsmakers, professionals en burgers. Samen gaan ze op zoek naar werkbare oplossingen die een positieve impact hebben op het samenleven. Van 2004 tot 2020 was Marjan ook al verantwoordelijk voor de publiekswerking in Kazerne Dossin, het bekende museum en onderzoekscentrum over Holocaust en mensenrechten in Mechelen. Ze heeft dus een berg expertise om op onze masterclass te komen spreken. Daarnaast heeft ze ook een link met KSA, aangezien haar beide dochters lid zijn van KSA Vichte.

In de voormiddag geeft Marjan Verplancke ons een stevige theoretische input rond het thema polarisatie. Ze vertrekt vanuit het verhaal rond het Robbers Cave Experiment en geeft daarbij meer uitleg over sociale identiteit als factor bij polarisatie. Ze legt het verschil uit tussen democratische en toxische polarisatie, iets wat in een organisatie als KSA zeker aan de orde is. Daarna schuift ze een aantal kaders naar voren als antwoord op polarisatie. Dit zijn o.a. werken op identiteit, contact, legitimiteit van een overheid, deep democracy, communicatietechnieken en de gamechangers van de Nederlandse filosoof Bart Brandsma.

In de namiddag geeft zij een van de twee workshops waaruit de deelnemers kunnen kiezen. Voor haar workshop gebruikt ze de Edubox wij-zij om samen met de deelnemers na te denken over het werken op democratische polarisatie. Hoe kan je met elkaar van mening verschillen en toch door dezelfde deur kunnen. Je leert er hoe je de Edubox nadien ook zelf kunt gebruiken in je eigen bond, op cursus, in jouw job ...

 

Margot Vervloessem | keuzesessie Online polarisatie en vrijheid van meningsuiting

Margot Vervloessem werkt bij StampMedia in Antwerpen Dat is het eerste jongerenmedia-agentschap in Vlaanderen dat de stem van alle jongeren in de media versterkt. Ze doen dat door jongeren mediawijs te maken en door media jongerenwijs te maken. Als verbindende organisatie hebben ze bijzondere aandacht voor de jongeren die het minst gehoord worden.  Margot is degene die de workshops tot bij jongeren en professionals die werken met jongeren brengt.⁠

In de namiddag kan je bij haar de worskhop Mijn gedacht! Maar wat nu? – Online polarisatie en vrijheid van meningsuiting: De wereld is niet perfect. volgen. Er zijn veel dingen waar je het wel of niet mee eens bent. En jouw mening doet ertoe. (Sociale) Media spelen hierin een belangrijke rol en focussen zich steeds meer op uitersten. Leer dus hoe je je mening onderbouwt en hoe je kan omgaan met polariserende meningen. Ga op zoek naar goede argumenten en altijd met respect voor de ander. ⁠

Wanneer

Waar

Dwarsweg 1
8560 Gullegem
België

Prijs

€  0,00

Leeftijdsgroep(en):

Oud-leiding, Leiding, Groepsleiding
Bastiaan
Bastiaan
KSA Noordzeegouw
bastiaan@ksanoordzeegouw.be