a

Ledenwerving

Elke groep doet aan ledenwerving, maar misschien niet allemaal even bewust. Soms is het een noodzaak want er dreigt een ledentekort, soms is het een ‘traditie’, soms is het gewoon een deel van de werking. Ledenwerving bestaat uit verschillende maten en gewichten. We vertellen je waar het allemaal over kan gaan.

2 december 2024

Ledenwerving en -behoud

In onderstaande bundel vind je tal van tips en tricks terug waarmee je leden en leiding kan werven! Door jouw KSA in de buurt op de kaart te zetten kan je verschillende toekomstige KSA'ers overtuigen!

Daarnaast promoot KSA tweemaal per jaar een ledenwervingsactie: de startdagen en vriendjesdagen.

Leidingswerving en -behoud

Leiding, dat zijn ook leden. Leden die doorstromen en een groter engagement opnemen. Een leidingstekort kan dus heel wat verschillende oorzaken hebben. Misschien loopt de ledenwerving of het behoud van leden bij de +12 niet zo goed, misschien haakt sommige leiding snel af wegens gebrek aan motivatie of misschien liggen de verwachtingen als leiding wel heel hoog. Gelukkig kan je hiermee aan de slag. Kijk zeker eens in onderstaande bundel, waarin verschillende oorzaken van een leidingstekort aan bod komen (imago, +16, ledenwerving- en behoud, motivatie, leidingswerving) of neem contact op met de koepel. We helpen je graag op maat verder.

Hoe gezond is mijn KSA-groep? Een Gezond ToekomstPerspectief (GTP)!

Hoe gezond jouw KSA-groep is, hangt af van heel wat verschillende zaken. Aan de hand van een aantal gegevens proberen we hier een inschatting rond te maken, zodat we er concreet mee aan de slag kunnen.  

Aan de hand van het aantal ingeschreven leden kunnen we de toestand van een groep inschatten. Als we een optelsommetje maken van de inschrijvingen voor elke groep en de oudste leden daarbij een hoger gewicht geven (want zij moeten de komende jaren leiding worden), bekomen we de GTP-index: een getal dat aangeeft of de groep een Gezond Toekomst Perspectief heeft.

De GTP-index kan een blik werpen op de nabije toekomst van de groep. Hoe lager het cijfer, hoe minder makkelijk de leden zullen doorstromen naar de leiding, en hoe groter de kans dat de groep binnenkort een leidingstekort heeft. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de toekomst van de groep verzekerd is. Normaal gezien zal er dan voldoende leiding uit de groep zelf doorgroeien. Ook de grootte van de groep zit in de index verwerkt. Een grote groep kan makkelijker haar leidingsgroep samenstellen dan een kleinere groep. Let op: dit cijfer is louter een indicatie op basis van het aantal leden en zegt niets over de kwaliteit van de groep! 

Ben je benieuwd naar je eigen GTP-index? Contacteer dan even jouw provinciaal secretariaat of ga zelf aan de slag via de GTP-tool. We zoeken graag met jullie mee naar de mogelijke oorzaken en oplossingen.

Draagkracht versus draaglast

Te veel of te weinig leiding, te veel of te weinig leden, veel hangt ook af van de draagkracht van de leiding. Zoek je handvaten om dit voor jouw groep in kaart te brengen, om dit bespreekbaar te maken binnen de groep of hiermee aan de slag te gaan? Kijk zeker eens naar onderstaande methodieken of vraag een vorming op maat aan bij je provinciale werkkring.

Severien Leys
Severien
KSA Oost-Vlaanderen
severien@ksa.be