a

Belangrijk en nuttig lokalennieuws

Af en toe komt er nog nieuwe en relevante info naar buiten over jeugdlokalen en jeugdruimte. Nieuwe nieuwtjes kun je dus steeds hier vinden zolang deze relevant blijven. Kom dus zeker hier een kijkje nemen als je info ergens anders niet vindt.

12 maart 2025

Verplichte certificaten en attesten

Asbestattest

Tegen 2032 moeten alle gebouwen die gebouwd zijn voor 2001 over een asbestattest beschikken. Als jouw lokaal van eigenaar veranderd of wordt verkocht, moet het ook op dat moment beschikbaar zijn. 

Het asbestattest vertelt welke risico’s de asbestmaterialen op dit moment met zich meebrengen. Daarnaast geeft het ook aan hoe je de materialen veilig kan beheren in afwachting van verwijdering. Het hoeft dus nog niet verplicht of meteen weggehaald worden, maar zo krijg je een zicht op korte termijn verbeteracties en kan je op langere termijn plannen wanneer en hoe je het asbest laat weghalen.

 

OVAM biedt ondersteuning tot eind 2025 om gratis een asbestinspectie te laten gebeuren. Deze actie is eenmalig en zal niet verlengd worden, dus kan je best nu je kans grijpen. Op de website van de Ambrassade kan je alle informatie, voorwaarden en de aanvraag terugvinden. 

Op de website van OVAM kan je terugvinden welke mogelijke stappen er na een asbestattest kunnen volgen, en welke bijkomende ondersteuning je kan aanvragen.

 

EPC-label

Het energieprestatie certificaat (EPC) is verplicht voor elk niet-residentieel gebouw tegen 2030, maar ook bij verkoop of verhuur. Deze verplichting valt onder de ambitie van de Vlaamse Overheid om naar een koolstofneutrale samenleving te gaan, waarbij de renovatieplicht in het leven werd geroepen. Meer uitleg over de renovatieplicht kan je onderaan vinden. 

De meeste jeugdlokalen hebben een kleinere oppervlakte dan een ander niet-residentieel gebouw. Hiervoor werd een aparte procedure aangemaakt, die bovendien langer geldt dan een gewoon EPC-NR. Op de website van de Vlaamse Overheid kan je de voorwaarden en procedure vinden om een EPC-kNR aan te vragen. 

Toolkit om jouw jeugdlokaal te (ver)bouwen

Wil je nadenken over hoe je jouw jeugdlokalen kan verbeteren? Of misschien droom je zelfs om van nul een gebouw op poten te zetten? Hieraan beginnen is vaak een grote klus, want waar begin je mee? Deze handige en inspirerende toolkit kan je handvaten bieden om er op een behapbare manier mee aan de slag te gaan. Het is bovendien ontworpen om je te inspireren op vlak van participatie, duurzaamheid, inclusie en innovatie. Dit kan je er in terugvinden:

  • 14 invulsjablonen, die je kan afdrukken
  • 22 inspirerende casusvoorbeelden van jeugdorganisaties die hier in het verleden al mee aan de slag zijn gegaan

Renovatieplicht voor jeugdinfrastructuur

Sinds 1 januari 2022 wil Vlaanderen meer streven naar koolstofneutraliteit.

Dat wil zeggen dat er nieuwe regelgeving is gemaakt om gebouwen minder energie te laten uitstoten en een minimaal energielabel te behalen, ook voor jeugdinfrastructuur is die regelgeving van toepassing.

Zoek je meer info hierover, neem dan een kijkje op jeugdlokalen.be.

 

Energieverbruik en je factuur

Altijd relevant, maar vandaag nog belangrijker dan anders, is bewust omgaan met het verbruik in je lokalen. Momenteel stijgen de energiefacturen zienderogen. Ben je hiervoor opzoek naar extra info? Neem dan zeker een kijkje op jeugdlokalen.be en de ambrassade. Hier vind je info over energie betalen en bespareneen hogere energiefactuur voor mijn groep en energiegebruik voor jeugdinfrastructuur

Ga je op weekend of kamp en wil je de energiefactuur ook daar laag houden? Neem dan de energietips er zeker bij.

Wil je met je gemeente of stad samen zitten om het hierover te hebben? Dan kan je deze voorbeeldbrief misschien wel gebruiken om het onderwerp aan te kaarten. 

Doe de Energie Check, Scan of Coaching

We willen het Vlaamse jeugdwerk energie-efficiënt maken. Om jullie hierbij te helpen biedt Pulse het volgende aan: 

  • Een gratis checklist voor een energiezuinig jeugdwerklokaal
  • Een gratis energiecoaching en maximaal 10.000 euro voor het uitvoeren van quick wins, voor jeugdwerkinfrastructuur met een beperkt energieverbruik
  • Een gratis energiescan en toeleiding naar de investeringssubsidies van de Vlaamse overheid, voor jeugdwerkinfrastructuur met een groter energieverbruik

Ongedierte in de lokalen

Dat sommige lokalen te maken hebben met ongedierte zoals ratten, muizen ... zal niemand verbazen. Deze vlot wegkrijgen is soms een hele opgaven. Wist je dat de gemeente jullie hierbij zeker kan helpen en dat ze zelfs verplicht zijn om ongedierte plagen te bestrijden? 

Zit je met je groep met ongedierte en heb je alle van alles gedaan om ze weg te krijgen (eten goed opbergen, alles proper achterlaten, gaten dichten...)? Neem dan zeker contact op met je lokale bestuur en kijk samen waar zij kunnen helpen. 

Meer info vind je ook bij Vlaanderen - Ongedierte.

belangrijk