kabelbanen

Hoe bouw je een kabelbaan op?

Zet je jaarlijks een kabelbaan op met jouw KSA-groep of wil je er eens eentje opzetten? Hieronder vind je alle info rond het opzetten van een kabelbaan. 

14 februari 2025

Kabelbaan opzetten in KSA

De kabelbaan is één van de spectaculairste jeugdbewegingsactiviteiten en wordt ook wel gezien als dé klassieker onder de avontuurlijke activiteiten. Bij KSA werd er de afgelopen jaren heel wat expertise verzameld rond het opzetten van kabelbanen. Bij KSA gaan we voor een veilige kabelbaan waarbij de technieken en inzichten die verworven werden door de werkgroep, als maatstaf worden genomen.  

Jaarlijks voorziet de Werkgroep Openluchtleven een vormingsweekend in maart waar leiders worden opgeleid om op een veilige manier een kabelbaan op te zetten.

Let op! Na het volgen van de Kabelbanencursus, kan je op een veilig manier een kabelbaan opzetten vanaf een natuurlijke helling. Als je een kabelbaan wil opstellen in een boom dan moet je daarvoor de veilig werken in de hoogte cursus volgen. Meer info daarover vind je onder 'Veilig werken in de hoogte'

Wetgeving rond het opzetten van een Kabelbaan

Er zijn heel wat wetten waarmee je rekening moet houden als je een kabelbaanactiviteit
organiseert. Je maakt het jezelf een pak gemakkelijker als aan vier voorwaarden voldaan zijn:

  1. het gaat om een tijdelijke opstelling.
  2. het gebruik moet gebeuren onder begeleiding.
  3. het gaat om een activiteit, georganiseerd door een landelijk erkende jeugdvereniging (zoals KSA)
  4. het gaat niet om een beroepsactiviteit.

Een kabelbaan voor permanent gebruik opstellen aan je lokaal of op het kampterrein waarbij leden zelfstandig de kabelbaan kunnen gebruiken, moet dus aan veel strengere wetten voldoen. Dat geldt ook als je geld verdient met de begeleiding van je kabelbaan. In elk geval moet je steeds handelen volgens het “principe van de goede huisvader”: doe niets wat een goede huisvader niet zou doen met zijn kinderen, doe wel wat een goede huisvader ook zou doen.

Concreet betekent dat onder andere:

  • volg bestaande richtlijnen heel nauwgezet op. (Richtlijnen van KSA komen uitvoerig aan bod in onze vormingscursussen) 
  • volg vorming en doe ervaring op bij ervaren begeleiding.
  • zorg voor voldoende toezicht en begeleiding.
  • neem geen ondoordachte risico’s.
  • werk met gekeurd materiaal en/of met materiaal dat meer dan voldoende gedimensioneerd is.
  • werk met materiaal dat in een goede staat is.
  • test de kabelbaan vooraf met een dood gewicht.
  • overweeg vooraf de mogelijke gevaren

Zorg ervoor dat er een degelijke verzekering afgesloten is: Voor het opzetten van een Kabelbaan gelden specifieke regels waar jouw groep zich aan moet houden. Je vindt ze terug op onze site onder 'speciallekes' bij Gevaarlijke sporten. 
 

Kabelbaan KSA

Checklist opzetten van een kabelbaan

Om een kabelbaan op te zetten, moet je met heel wat technische zaken rekening houden om zo de veiligheid van de deelnemers te garanderen. De organisator van een kabelbaan is als een goede huisvader. Een goede huisvader weet met welk materiaal hij werkt, welke krachten hij voor dat materiaal mag aanwenden, welke angstervaring een kabelbaan kan teweegbrengen ...

Hieronder kan je een checklist downloaden die je verder helpt om een kabelbaan op een veilige manier op te zetten en te begeleiden. 

Nuttige en vereiste knopen voor je kabelbaan

Het opzetten van een goede kabelbaan gaat gepaard met een basiskennis van de verschillende knopen. Elke knoop heeft in de kabelbaanconstructie zijn eigen toepassing. Het is belangrijk de juiste knoop te kiezen voor wat je doet. 

Als je onze kabelbanencursus volgde, maar toch nog wat opfrissing nodig hebt, kan je hieronder de knopenkaart downloaden. De knopenkaart bevat alle knopen die van toepassing zijn om op een veilige manier een kabelbaan te zetten.  

Milo
Milo
KSA Noordzeegouw
milo@ksanoordzeegouw.be

Gerelateerde webshopitems