sjorren

Sjorren

Sjorren zit in het DNA van KSA en zorgt voor dat tikkeltje meer op een kamp of op een activiteit.

19 november 2024

KSAwards

Als je in de zomer je auto neemt en rondcruiset in het mooie België, dan is de kans groot dat je ergens in de verte een bouwwonder ziet opduiken aan de horizon. Dat wonder wordt ook wel eens een sjorconstructie genoemd. KSA-groepen zijn expert in het bouwen van dergelijke wereldwonderen. Omdat die wonderen slechts tijdelijk zijn en de schoonheid ervan gedeeld moet worden met de wereld, organiseert KSA de KSAwards. Hierbij kan je jouw sjorring van de zomer insturen, deze wordt dan beoordeeld door de jury van werkgroep OL. Meer info vind je op KSAwards | KSA Nationaal

Sjorhout aankopen

Welke houtsoort kiezen we? Gaan we voor geschilde of gefreesde palen, voor geïmpregneerde of niet-geïmpregneerde? En hoe zorgen we ervoor dat de balken bij ons geleverd worden op een goedkope manier? 

Je ziet, sjorhout aankopen werpt heel wat vragen op. Daarom organiseert KSA Nationaal om de drie jaar een Samenaankoop Sjorhout. KSA gaat voor jou op zoek naar interessante leveranciers en regelt de aankoop en levering. Omdat we alle bestellingen bundelen en dus meteen een grote bestelling kunnen plaatsen, levert dat een prijsvoordeel op. Daarnaast zorgen we ervoor dat we je voldoende informeren over de kwaliteit zodat je op een doordachte manier jouw keuze kan maken. 

Aangezien het aankopen van sjorhout gaat over een grote investering voor je KSA-groep, sommen we hieronder de jaren op waarin de samenaankoop plaatsvindt. Zo kan je dat tijdig inplannen. 

Toch van plan om op eigen houtje aan te kopen? Stuur gerust een mailtje naar de beroepsmedewerker als je daarover een vraag hebt. 

Sjorhout

Bewaren en onderhouden van Sjorhout

Sjorhout aanschaffen met je KSA-groep vraagt om een grote investering. Het is belangrijk dat je stilstaat bij het bewaren en onderhouden van je sjorpalen. Zo zorg je ervoor dat je sjorhout een hele tijd mee kan. Hieronder vind je verschillende tips om je sjorhout op een duurzame manier te bewaren en te onderhouden. 

  • Zaag het hout in gelijke lengtes en geef het aan de uiteinden een apart kleurtje per lengte. De meest gebruikte lengtes zijn 1m, 2m, 2,5m, 3m en 4m.
  • Het is ook niet aan te raden om in je balken te gaan zagen. Geef de uiteinden van je nieuwe hout een kleurtje per lengte (bv. een gele stip voor alle balken van 2m, een groene voor 2,5m enz.). Dat is een klein klusje, maar het bespaart je veel tijd als je de balken uit een grote stapel moet halen.
  • Vers sjorhout weegt erg veel omdat het veel hars bevat. Opdat het hout niet zou rotten, moet je het laten drogen. Dat kan onder een geïmproviseerd drooghok: laat de palen niet rechtstreeks op de grond rusten; leg ze geschrankt (d.w.z. de verschillende lagen liggen haaks op elkaar) en dek ze stapel af met een eenvoudige golfplaat. Laat je nieuwe hout zo een winter uitdrogen. Het is aangewezen om de palen in die periode een paar keer om te draaien.
  • Spuit het hout één keer per jaar goed nat en laat het daarna drogen. Zo worden harsen, kleine schimmels en andere stofdeeltjes weggespoeld die zich op de buitenkant hebben vastgezet.
  • Bewaar sjorhout nooit rechtstreeks op de grond, maar leg het bijvoorbeeld op palletten of afgedankte palen. Luchtcirculatie onder het hout zorgt ervoor dat het niet gaat rotten. Nog beter is het hout te laten rusten op grote haken of in een speciaal rek.
  • Reinig het lege sjorhouthok goed terwijl al het hout nog op kamp is.
  • Palen die je tijdens het kamp niet gebruikt, zet je het beste rechtop zodat de regen eraf kan lopen (op heel wat boerderijen zie je hoe op deze wijze bonenstaken en ander hout weer en wind trotseren).
  • Naast vocht zijn ook nagels en haken een vijand van sjorhout. Ze maken het hout niet alleen minder sterk en betrouwbaar maar zijn ook gevaarlijk! De haken kunnen voor grote wonden zorgen.
  • Het is maar de vraag of het interessant is om het hout te impregneren (te bewerken tegen vocht en insecten). Op de markt zijn daarvoor verschillende chemische producten te vinden. Vaak is het sop de kool niet waard: meestal kosten die producten veel en is de winst beperkt, zeker als je het hout niet in optimale omstandigheden bewaart. Je moet bovendien opletten voor allergieën!
Tensegrity
Milo
Milo
KSA Noordzeegouw
milo@ksanoordzeegouw.be