Solidariteitsprincipe
Het solidariteitsprincipe kan een antwoord zijn wat jouw KSA-groep kan doen om mensen die in een financieel kwetsbare situatie te zitten te ondersteunen.
- Home
- Thema's
- Hoe maak je KSA betaalbaar voor iedereen?
- Solidariteitsprincipe
Solidariteitsprincipe
Wat is het solidariteitsprincipe?
Het solidariteitsprincipe is een principe waarbij je als KSA-groep verschillende tarieven aanbied voor het lidgeld, kamp- of weekendinschrijving. Ouders die financieel meer ruimte hebben, kunnen vrijblijvend extra geld betalen voor de inschrijvingen. Zo kunnen ouders die in een financieel kwetsbare situatie zitten, minder betalen.
Hoe werkt het principe?
Het solidariteitsprincipe gaat uit van drie (of meer) tarieven: het sociaal tarief, het standaardtarief en het solidariteitstarief. Het sociaal tarief is iets goedkoper en is bedoeld voor mensen die financieel kwetsbaarder zijn. Het standaardtarief spreekt voor zich, dat is het tarief dat je als groep vraagt om uit de kosten te komen. Het solidariteitstarief is iets duurder en is een tarief voor mensen die financieel wat meer ruimte hebben en graag iets meer geven. Op die manier ondersteunen ze mensen die het financieel moeilijker hebben. Jullie kunnen zelf de keuze maken hoeveel jullie vragen voor elk tarief en met hoeveel tarieven jullie aan de slag gaan. Daarbij reken je op de eerlijkheid van de ouders.
De belangrijkste voorwaarde van het solidariteitsprincipe is dat je geen voorwaarden stelt. Het principe zorgt ervoor dat je toegankelijk bent voor ouders die in een financieel kwetsbare situatie zitten. Als daar voorwaarden aan gekoppeld worden zoals: “geef aan met een attest dat jullie nood hebben aan een sociaal tarief,” kan dat de ouders afschrikken. Net door er geen voorwaarden aan te koppelen, nemen jullie een enorme drempel weg voor ouders die in een financieel kwetsbare situatie zitten.
Privacy wordt bij dit principe makkelijker gewaarborgd aangezien enkel de secretaris, degene die de rekeningen beheert binnen jullie KSA-groep, weet wie voor het sociaal tarief kiest en wie niet. Doordat er geen bewijzen nodig zijn voor het sociaal tarief wordt de drempel verlaagd en blijft de privacy ook zeker gewaarborgd.
Hoe start je met het solidariteitsprincipe?
- Bepaal binnen jouw KSA-groep wat de (drie) tarieven zullen zijn.
- Communiceer duidelijk naar de ouders wat de tarieven inhouden. Stel een brief of mail op waar duidelijk wordt uitgelegd wat de bedoeling is van de drie tarieven. Geef daarbij duidelijk aan dat het standaardtarief het tarief is dat jullie nodig hebben om uit te kosten te komen.
- Vraag aan de financieel verantwoordelijke van jouw groep om bij te houden hoeveel mensen voor elk tarief kiezen.
- Evalueer na een jaar:
- Kiezen veel mensen voor het sociaal tarief, waardoor jullie niet uit de kosten komen?
Bekijk dan of jullie prijzen oké zijn, moeten jullie de standaardprijs aanpassen? Moeten jullie nog eens communiceren naar ouders wat de drie tarieven zijn? - Kiezen heel wat mensen voor het solidariteitstarief, waardoor jullie extra geld binnenhalen?
Maak een solidariteitskas aan met het geld dat jullie over hebben. Die kas kan verschillende doelen hebben: hou het geld voor jaren waarin meer mensen nood hebben aan het sociaal tarief, gebruik het geld om goedkopere uniformstukken aan te bieden, koop kampmateriaal zoals slaapzakken, matrassen, veldbedjes, drinkbussen … voor kinderen die deze middelen niet hebben.
- Kiezen veel mensen voor het sociaal tarief, waardoor jullie niet uit de kosten komen?
Voorbeeldcase
Hallo, wij zijn KSA X en werken sinds kort met het solidariteitsprincipe. Bij de start van het werkjaar, voor een weekend en voor het kamp sturen wij een brief uit naar ouders met daarin de uitleg rond het solidariteitsprincipe. De ouders kunnen bij ons kiezen tussen onderstaande tarieven:
Voor lidgeld:
- Het sociaal tarief: 20 euro
- Standaardtarief: 30 euro
- Solidariteitstarief: 35 euro
Voor inschrijving van een weekend:
- Het sociaal tarief: 30 euro
- Standaardtarief: 40 euro
- Solidariteitstarief: 50 euro
Voor een kamp:
- Het sociaal tarief: 120 euro
- Standaardtarief: 140 euro
- Solidariteitstarief: 155 euro
Hoe kan je zelf drempels wegwerken?
KSA is er voor iedereen. Ook voor kinderen die het thuis misschien wat moeilijker hebben. Als KSA-groep kan je armoede niet oplossen, maar je kan wel drempels verlagen. Zo kan je iedereen welkom heten.
Hoe je dat doet?
- Met behulp van de box 'Armoede Afgetroefd' bijvoorbeeld. In de box zitten kaartjes waarop telkens een hapklare drempelverlagende tip staat. Vraag de vorming ‘Armoede Afgetroefd’ aan om ermee aan de slag te gaan! Volledig op maat van jouw KSA-groep! Informeer daarvoor bij je provinciaal secretariaat.
- Bekijk de tips 'omgaan met financiële drempels'.