Spek voor je Bek
Tijdens het werkjaar 2013-2014 verdiepten we ons samen met chef-kok Michelin Bacon en zijn keukenteam in koken en spel, onder de welluidende slogan ‘Spek voor je Bek’!
Basistekst
KSJ-KSA-VKSJ beschikt over heel wat expertise op vlak van spel en activiteiten. Spelen maakt dan ook de kern uit van onze jeugdbeweging. Een spel vertoont trouwens heel wat gelijkenissen met een gerecht. Het vraagt enige voorbereiding, combineert verschillende smaken en vraagt genoeg variatie. Wees daarom creatief met je recepten. Zo wordt elk spel spek voor je bek!
Spel der ingrediënten
Werpen we even een kijkje op een recept van een chef-kok, dan springt meteen het ingrediëntenlijstje in het oog. Op dat lijstje prijken talrijke ingrediënten. De één alom gekend en geprezen, een ander onbekend en onbemind; eentje als opener van de smaakpapillen, eentje voor een subtiele nasmaak; eentje van heinde en verre, eentje streekgebonden; … Hoe groter de diversiteit aan ingrediënten, hoe verrassender de smaken kunnen zijn. Soms kan één ingrediënt de hoofdrol spelen, maar een soloslim zal niet gesmaakt worden.
In de potten en pannen van de chef-kok springen, borrelen, knetteren, zwemmen en kleuren die ingrediënten. Er wordt gerold, gesplitst, versneden, gemengd, ondergedompeld, … Dit is het spel der ingrediënten. Hun samenspel bepaalt het gerecht, want elk van de ingrediënten speelt een cruciale rol in het welslagen van het gerecht. Het is van belang geen enkel ingrediënt te vergeten.
Spel voor elk bekje
Uiteraard volgt een chef-kok niet steeds strikt hetzelfde recept. Hij experimenteert en zoekt naar nieuwigheden, naar nieuwe combinaties. Zo spelen wij ook niet graag elke week hetzelfde spel of is niet iedereen geïnteresseerd in hetzelfde spel. Een gevarieerde activiteit spreekt net als een menu met veel variëteit het meest aan.
Combineer spelen in allerlei vormen: op een groot plein, met z’n drietjes of in de massa, zonder materiaal, heel energiek, op het gemak, in een kring of iedereen verborgen, … En met verschillende doelen: Is er één winnaar of wint het groepsgevoel? Is het groot, groter, grootst of mooi, mooier, mooist? Is het om te lachen of om even te laten bezinken? Varieer dus met de ingrediënten van spel. Varieer qua doel, materiaal, speluitleg, terrein en spelregels. Hoe diverser het spelaanbod, hoe aantrekkelijker.
Toch verliest een chef-kok zijn klassiekers niet uit het oog. Wie kent nu eenmaal niet de tomaat-garnaal, de balletjes in tomatensaus of de hamrolletjes met witloof? Grote chefs durven ook al eens te raken aan die klassiekers. Ze voegen een extra ingrediënt toe of veranderen de combinatie. De klassiekers der spelen, zoals één tegen allen, cluedo en tikkertje, kunnen we makkelijk in een nieuw jasje steken door een ingrediënt te veranderen.
Soms kan een spel mislukken, net zoals een gerecht kan misvallen. Dat wil niet zeggen dat het volledig spel of gerecht slecht is, maar dat sommige ingrediënten ervan veranderd moeten worden. Een degelijke analyse en de nodige creativiteit kunnen tot een succesvol resultaat leiden. Niemand wordt als driesterrenchef geboren. Al doende leren we de kneepjes van het vak.
We mogen ook al eens over het muurtje of in de potten van een andere chef kijken. Hebben we de laatste jaren niet met z’n allen massaal kookboeken aangekocht of al watertandend naar de vele kookprogramma’s op tv zitten staren? We pikken recepten en ideeën van anderen op. Niks mis mee, want anderen willen ze delen. Op verschillende spelensites en –bundels kan je spelen en activiteiten opzoeken. Deze bekijken we kritisch en passen we aan naar een gerecht dat onze leden wel lusten, want een flauw afkooksel willen we niet. Een kant-en-klaar gerechtje omwille van tijds- of leidingsnood kunnen we echter wel door de vingers zien. Een succesvol spelconcept mag je uiteraard overnemen, want we moeten het warm water niet heruitvinden.
Spelen met geweldige smaak
Een chef-kok streeft ernaar om zijn klanten het lekkerste menu voor te schotelen, zodat een bezoekje aan het restaurant hen zal smaken. Een spel kan ook geweldig goed smaken. Na een school-, studie- of werkweek is een activiteit binnen KSJ-KSA-VKSJ een welgekomen afwisseling. Soms kan je zo genieten van een activiteit die jou het hele weekend in feeststemming brengt. Je kan uren navertellen over de zotste ervaringen en ongelooflijke opdrachten. Het kan zelfs nog jarenlang nasmaken.
Smaken kunnen echter verschillen en wat voor de één lekker en leuk is, zal een ander misschien wat minder lusten. Het is belangrijk dat je rekening houdt met die verschillende smaken.
Je kan een spel naar ieders smaak bijkruiden. Een chef-kok schuimt ’s avonds de tafeltjes af en informeert of het gesmaakt heeft. Zo weet hij perfect in te spelen op de noden van zijn klanten. Wanneer je attent bent of jouw oor te luister legt tijdens activiteiten, dan weet je welke interesses en voorkeuren de leden hebben. Met die informatie kan je opnieuw aan de slag voor een nieuw spel op maat ge(s)maakt.
Door de jaren heen verandert de voorkeur voor bepaalde smaken. Wanneer gaan kinderen olijven eten of lusten ze spruitjes en witloof? Wat voor de ene leeftijdsgroep supertof is, lijkt voor een andere leeftijdsgroep maar flauwtjes. Jongere leden worden graag zoet gehouden, voor oudere leden mag het er iets pikanter en gewaagder aan toe gaan. Laat spelen mee evolueren. Gebruik de leeftijdsbalk om jouw activiteiten richting te geven.
Kookteam
In een keuken staat de chef-kok niet alleen aan de potten. Hij kan rekenen op een uitgebreide delegatie keukenpersoneel. Elk heeft zijn eigen specialiteit en elk waakt over een specifiek deeltje van het menu, maar deze brengen ze samen tot smakelijke combinaties. Zo werkt ook een leidingsgroep. Iedereen heeft zijn eigen inbreng, ideeën en ervaring. Samen wordt gewaakt over de kwaliteit van de gerechten. Breng alle spelideeën samen tot een smaakvol menu voor de leden. Smakelijk!
- Download Jaarthema Spek voor je Bek affiche
- Download Jaarthema Spek voor je Bek logo
- Download Jaarthema Spek voor je Bek bundel personages knutselideeën spelideeën
- Download Jaarthema Spek voor je Bek strip verwelkoming Bacon
- Download Jaarthema Spek voor je Bek strip Peppers spelkookboek
- Download Jaarthema Spek voor je Bek strip Pollettes keukenmateriaal
- Download Jaarthema Spek voor je Bek strip Pretje gezond eten
- Download Jaarthema Spek voor je Bek strip Ice T feest