a

Visie seksualiteit en integriteit

KSA’ers komen wekelijks in contact met kinderen en jongeren in volle ontwikkeling, zo ook de seksuele ontwikkeling. Als KSA willen we een veilige plaats kunnen aanbieden voor kinderen en jongeren om te experimenteren, met respect voor elkaar en elkaars grenzen.

14 februari 2025

KSA’ers komen wekelijks in contact met kinderen en jongeren in volle ontwikkeling. Zo zijn ze ook voortdurend bezig met de verkenning en ontdekking van hun eigen lichaam en seksualiteit. Ze tasten de grenzen af van wat kan en wat niet. Om uit te groeien tot gezonde volwassenen - ook op seksueel en relationeel vlak - hebben kinderen en jongeren nood aan een veilige experimenteerruimte, zo ook binnen de jeugdbeweging. Hierin spelen leiding en vrijwilligers een belangrijke rol, om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren de nodige experimenteerruimte krijgen maar grenzen bewaakt worden, zodat seksualiteit kan bestaan met respect voor ieders grenzen. Speciaal voor het jeugdwerk werd een handige tool ontwikkeld - (N)iets mis mee?! – die jeugdwerkers aan de hand van het vlaggensysteem helpt op een gepaste manier te reageren bij seksueel getinte situaties.

Psychische en fysieke integriteit

In seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren is het kunnen stellen van grenzen van groot belang. KSA gaat bewust om met en maakt afspraken over douche- en slaapmomenten of spelen waarbij heel wat fysieke interactie is, om kinderen en jongeren te helpen bij het ontdekken en stellen van eigen grenzen. Wanneer er toch psychische of fysieke grenzen overschreden worden, gaan we actief op zoek naar wat kinderen en jongeren nodig hebben om zich veilig te voelen binnen KSA. KSA ondersteunt vrijwilligers en groepen hierbij op maat. KSA’ers kunnen hiervoor steeds terecht bij pedagogische medewerkers die jaarlijks getraind worden op vlak van seksualiteit en integriteit. Daarnaast heeft KSA ook een Aanspreekpersoon Integriteit (API) die (zowel groepen, vrijwilligers als medewerkers) kan ondersteunen wanneer er sprake is van een integriteitsschending.

Seksualiteit op initiatieven en cursussen van KSA

Seksualiteit behoort tot de leefwereld van onze doelgroep en daar is absoluut niets mis mee. Ook de provinciale en nationale initiatieven en cursussen moeten een plek zijn waar kinderen en jongeren zichzelf mogen zijn, met een veilige ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Ook seksualiteit kan deel uitmaken van deze ontwikkeling en moet een plek kunnen krijgen binnen deze veilige ruimte. Op voorwaarde dat elk individu zijn grenzen kan stellen en wederzijds respect centraal staat, hoeven we seksualiteit niet te verbieden, laat staan bestraffen. Toch vinden we dat op provinciale en nationale initiatieven van KSA, waarbij het groepsgevoel een belangrijke plaats inneemt, intiem gedrag storend kan werken. Bovendien zijn er betere plaatsen om seksuele ervaring op te doen. Indien er toch sprake is van intimiteit op initiateven of cursussen, hoeven we hier niet blind voor te zijn en zorgen we voor een veilige situatie. Zo ook op fysiek vlak, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van voorbehoedsmiddelen.

Lieselot Depredomme
Lieselot
KSA Nationaal
lieselot@ksa.be