FV

(Ondersteunende) Vzw of feitelijke vereniging?

Twijfel je om als KSA-groep een (ondersteunende) vzw op te starten? Welke voor- en nadelen heeft een vzw ten opzichte van een feitelijke vereniging? Op deze pagina vind je de antwoorden op al jouw vragen terug.

2 december 2024

Wat is een feitelijke vereniging en (ondersteunende) vzw?

Een feitelijke vereniging ontstaat van zodra twee of meerdere personen beslissen om samen een bepaald doel te verwezenlijken. Het is vaak de manier waarop plaatselijke KSA-groepen ontstaan. Een feitelijke vereniging heeft geen enkel juridische grond of rechtspersoon.

Een vzw is daarentegen wel een rechtspersoon. Dat betekent dat de vzw in eigen naam en voor eigen rekening eigendom kan verwerven, contracten afsluiten, leningen aangaan enz. Het nadeel is dat je als vzw ook heel wat verplichtingen hebt.

Een ondersteunende vzw is een aparte vzw met een eigen naam die volledig onafhankelijk is van jullie werking. Deze ondersteunende vzw is eigenaar van jullie vermogen (gebouwen, spaargelden), maar organiseert zelf geen activiteiten waarbij er een grote verantwoordelijkheid bij komt kijken. Zo blijft de aansprakelijkheid steeds bij de eigen werking en is jullie vermogen gevrijwaard.

Waarom kies je voor een (ondersteunende) vzw?

Er zijn twee grote redenen waarom je een (ondersteunende) vzw zou oprichten:

  • Het verwerven van een eigen lokaal.
  • Het organiseren van grote fuif (meer dan 700 mensen).

Dat is omdat er vaak een grote verantwoordelijkheid of redelijk financieel risico (bezit van lokalen, ‘zwaar’ huurcontract, grote omzet …) mee verbonden is.

Opgelet! Als je een vzw opricht, doe dat dan best als ondersteunende vzw en hou de dagelijkse werking van de plaatselijke groep daar buiten. Dat zal het je administratief veel makkelijker maken. 

Voor- en nadelen van een feitelijke vereniging of vzw

vzw_afbeelding_1

Feitelijke vereniging

+ Administratieve verplichtingen zeer beperkt

+ Volgt de dynamiek van de werking

- Persoonlijk aansprakelijk bij het ondertekenen van een contract

- Het eigen vermogen kan aangesproken worden

Vzw

+ Vzw als rechtspersoon aansprakelijk bij het ondertekenen van een contract

+ Het vermogen van de vzw wordt aangesproken

- Administratieve verplichtingen

- Vzw-structuur is nogal strak en minder vrijblijvend

 

Ben je ondertussen overtuigd om een (ondersteunende) vzw op te starten? Bekijk dan zeker ook eens de uitleg over de opstart, financiën en de jaarlijkse verplichtingen van een vzw. Op de website van Scwitch en VSDC vind je ook interessante info terug over het beheer en de opstart van een vzw.

Lennart Van Schoote
Lennart
KSA Nationaal
lennart@ksa.be