Buitenland
Een buitenlands avontuur? Maar onder welke vorm? Dat is één van de eerste bedenkingen die je moet maken. Een buitenlands kamp, waarbij je alles zelf organiseert? Een buitenlands kamp, georganiseerd door of met de hulp van een reisbureau of een jeugdorganisatie? Een internationale uitwisseling, waarbij je met je groep in contact treedt met een groep in het buitenland? Een internationaal project waarbij je als individuele jeugdleid(st)er een buitenlandse ervaring opstrijkt?
Buitenlands kamp
Zelf organiseren
Organiseer je het buitenlands kamp zelf, dan geven we je graag wat info, maar voor begeleiding en uitgebreide info kan je bij Wegwijzer vzw terecht.
Speciaal voor jeugdbewegingen die een buitenlands kamp willen organiseren, hebben ze twee workshops onder de naam Wegwijzer on tour. Met de workshops komen ze naar je toe in je eigen lokaal!
- Buitenlands kamp voor dummies – om jouw voorbereiding een goede start te geven
- Reisbib op wielen – eens je de bestemming gekozen hebt, krijg je een grondige uitleg over het land en stel je samen een haalbare kampplanning op
www.wegwijzer.be is een bron van informatie over reizen in het buitenland, over de landen, maar eveneens over specifieke thema’s zoals bijvoorbeeld wildkamperen in Europa.
Met een reisorganisatie
Wil je op buitenlands kamp, maar met de ondersteuning van een reisorganisatie die een volledig kampprogramma uitwerkt of de praktische kant regelt, dan kan je alvast bij volgende organisaties terecht:
- JEKA organiseert kant-en-klare buitenlandse kampen voor jeugdbewegingen. Hun locaties liggen verspreid over Europa. JEKA biedt naast georganiseerde kampen ook gewone omkadering aan. Zij zorgen voor vervoer en locatie, de groep vult de rest zelf in.
- X-Adventure organiseert actieve en avontuurlijke reizen op maat van jeugdbewegingen in de Spaanse Pyreneeën.
- Outline Travel heeft culturele en avontuurlijke groepsarrangementen op maat van groepen in Tsjechië, Slovenië en Polen.
- Bouworde vzw organiseert o.a. sociale, ecologische en technische bouwkampen specifiek op maat van jeugdbeweging.
Kampplaatsen in het buitenland
- Een absolute aanrader is www.buitenlandskamp.be, waar je kampplaatsen kan zoeken, maar eveneens eigen ervaringen kan delen.
- Hostelworld is marktleider in hostel- en lowbudget-accommodatie. De adressen zijn hoofdzakelijk gericht op rondtrekkende jongeren(groepen) en dus meestal niet geschikt voor kampen. De website biedt toegang naar ongeveer 27.000 adressen over meer dan 180 landen.
- Don Bosco Youth biedt accommodatie aan rondreizende jongeren.
- Hostelling International is het globale netwerk van jeugdherbergen. Je vindt er de gegevens van 4000 jeugdherbergen over 90 landen wereldwijd.
- Net zoals Scouts en Gidsen Vlaanderen jeugdverblijven bezitten, zijn er over Europa veel Scouting and Guiding Centers.
Verzekeringen
Alle info over de verzekeringen van KSA vind je via www.ksa.be/verzekering.
Zit wel in de standaardverzekering van KSA:
- De leden die zijn ingeschreven in Digit zijn verzekerd op buitenlands kamp alsof het een binnenlands kamp is. De KSA-verzekering is dus een aanvulling op het eigen ziekenfonds (Mutas, World Assistance …).
! Let wel op voor opzoekings- en repatriëringskosten. Die worden terugbetaald tot €3.106,61 en zijn enkel van toepassing voor een ongeval (plotse gebeurtenis met uitwendige oorzaak), maar als je ziek wordt (misselijk …), een zonneslag krijgt, onderkoeld bent, bewusteloos valt … wordt dat niet gezien als een ongeval en is er dus ook geen tussenkomst (voor zowel medische kosten als voor eventuele repatriëringskosten).
Zit niet in de standaardverzekering van KSA:
- Onze verzekering is geen reisbijstandsverzekering. Je bent dus niet verzekerd voor verlies, schade of diefstal aan bagage. Je kan ook geen annulatieverzekering afsluiten.
- ‘Gevaarlijke’ sporten zoals speleo, raften, paintball … Maar je kan daarvoor wel een extra verzekering aanvragen.
- Tenten die je meeneemt buiten België. Je kan wel een uitbreiding aanvragen voor je tenten in het buitenland.
Voor verdere vragen over verzekeringen kan je altijd terecht op het nationale secretariaat bij de verzekeringsverantwoordelijke (02/201 15 10). Op www.ksa.be/verzekering vind je formulieren om bepaalde van bovenstaande ‘extra’ verzekeringen af te sluiten.
Noodnummers
Een oplijsting van de belangrijkste noodnummers:
- Politie, brandweer, ziekenwagen: 112 in Europa, 911 in Verenigde Staten en Canada
- Card Stop: +32 70 344 344 bij verlies bankkaart (doe aangifte bij plaatselijke politie)
- Doc Stop: 00800 2123 2123 (gratis) of +32 2 518 2123 (in de landen waar het 00800-nummer niet bereikbaar is) bij verlies ID-kaart of paspoort (doe aangifte bij plaatselijke politie)
- Anti-gifcentrum: +32 70 245 245
Officiële documenten
Identiteitskaart, paspoort en visum
- Afhankelijk van je bestemming(en) heb je bepaalde officiële documenten, kaarten, passen … nodig. Op http://diplomatie.belgium.be vind je terug of voor jouw plannen een identiteitskaart volstaat of dat je een internationaal paspoort en/of visum nodig hebt. Klik door naar 'Op reis in het buitenland' en 'Reisdocumenten'.
- Registreer je kamp via TravellersOnline, zodat je bij een noodsituatie in het gastland informatie en ondersteuning kan ontvangen via FOD Buitenlandse Zaken.
- De identiteitskaart is een geldig reisdocument in de Lidstaten van de Europese Unie en in een aantal buurlanden ervan. Het paspoort is een officieel wereldwijd erkend en bruikbaar reisdocument in de vorm van een boekje dat een land aan zijn onderdanen afgeeft. Een visum is een officiële toelating van een land om te reizen en te verblijven in dat land.
- Kinderen jonger dan 12 jaar moeten verplicht een Kids-ID hebben als identiteitsbewijs als ze naar het buitenland gaan.
- Informeer en regel wel alles voldoende op voorhand, soms kan het even duren voor die formaliteiten in orde zijn. Het is ook aangewezen om op voorhand kopies te nemen van de paspoorten van de deelnemers. Als iemand zijn pas verliest komt dat zeker van pas.
- Verlies of diefstal van een Belgische identiteitskaart of paspoort kan je (24/24 en 7/7) melden bij Doc Stop op het gratis nummer 00800 2123 2123 (of +32 2 518 2123 in de landen waar het 00800-nummer niet bereikbaar is). Zo kan je frauduleus gebruik mijden.
SIS-kaart
Sinds 1 januari 2014 worden er geen nieuwe SIS-kaarten meer worden geproduceerd en uitgereikt. Vanaf 1 januari 2017 zijn de SIS-kaarten niet meer geldig. Ze worden vervangen door een systeem op basis van de elektronische identiteitskaart, zoals de eID en Kids-ID.
Reisbijstand
- Europese ziekteverzekeringskaart: Als je tijdens een kamp in de Europese Unie (of in Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein) medische hulp moet krijgen, dan kunnen medische kosten worden vergoed op vertoon van uw Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). De kaart kan je aanvragen bij je ziekenfonds en is twee jaar geldig.
- Ga na bij jouw ziekenfonds na welke landen gedekt zijn om bijstand van Mutas te krijgen.
- Is je bestemming niet gedekt is door het ziekenfonds kan je een reisverzekering afsluiten bij een privé-verzekeringsmaatschappij.
Ouderlijke toestemming
Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Toch raadt Buitenlandse Zaken aan om een schriftelijke toestemming met de handtekening van de ouders te vragen. Laat dat formulier invullen door de ouder(s) van de minderjarige en laat hen dat wettigen door dienst bevolking van de gemeente. Daarvoor hebben ze én hun eigen identiteitskaart én dat van de minderjarige nodig. Neem het formulier mee op het buitenlands kamp.
Internationale projecten
Groepsuitwisselingen, inleefreizen, vrijwilligerswerk in het buitenland, internationale cursussen … als jongere met een kriebel voor het buitenland heb je vele kansen om die kriebel tegemoet te komen.
- Wil je graag vreemd gaan met je groep? Of wil je een uitwisseling doen met een groep maar weet je absoluut niet hoe eraan te beginnen? Dan kan je gelukkig op de steun van JINT rekenen. JINT, het Nationaal Agentschap voor het Europese programma Jeugd in Vlaanderen, bundelt en coördineert alle informatie van internationale jongerenprojecten in Vlaanderen en Europa. JINT organiseert regelmatig vormingsessies over het organiseren van een internationaal project. Als groep kan je ook specifieke begeleiding aanvragen, daarvoor maak je een afspraak. Wil je al verkennen wat het precies inhoudt, dan vind je een pak info op de website van Youth in Action.
- Als individuele jongere met zin in een internationale uitdaging surf je best eens naar www.gostrange.be! Elk jaar in oktober wordt een Go Strange infobeurs georganiseerd. Je hoort er alles over de mogelijkheden voor jongeren met buitenlandse plannen van 14 tot en met 30 jaar. De toegang tot de beurs is gratis.
Om te weten welke paperassen je voor een internationaal project in orde moet brengen, brengt Kamiel je raad.
Niet internationaal, maar wel een verrijkende uitwisseling kan gebeuren met jongeren uit de Franstalige of Duitstalige Gemeenschap. Bel J helpt je alvast een handje!