Kampkooktips
- Onze eigen bundel: 'Goed om (w)eten - checklist gezonde voeding': Een handig bundeltje om enkele gezonde richtlijnen toe te passen in je eigen plaatselijke groep.
- 'Bretellen voor het kokerellen': Een kookboek van de Kokekiep van KSA Noordzeegouw met handige tips voor kampkoks.
- De Kokekiep van KSA Noordzeegouw heeft handige fiches opgesteld met tips over de kampkeuken. Op te volgen via hun Facebookpagina.
- 'Goeien BOEF' is hét kookboekje voor de kampzomer. Je vindt er recepten voor de 10 populairste kampgerechten, in een net iets ander jasje.
- De Good Food recepten bieden inspiratie voor maaltijden met een beperkte impact op het milieu.
- In ons OL-boek staan handige tips om in openlucht te koken of je keukentent te organiseren. Het is nog steeds te koop in onze winkels en via de webshop!
- www.kokenopkamp.be: Die website bevat honderden kamprecepten, allerlei tips i.v.m. koken op kamp (bv. over voedselveiligheid, aangepaste voeding, hoeveelheden, afval en afwas) en zelfs volledige kampmenu’s.
- Op kokenopkamp.weebly.com vind je talrijke handige tips en tools. Joke bundelde haar jeugdbewegingservaring in een handboek, maar stelt veel info ter beschikking op haar website. Vooral de tools en sjabloonformulieren zijn een aanrader.
- Op kampkok.weebly.com staan tips voor tenten- en heemkampen, voorbeeldmenu's en véél ander inspirerend materiaal.
- 'Veggie op kamp': De titel is duidelijk, die brochure van Eva vzw geeft concrete tips en haalbare veggierecepten om op kamp een veggiedag te houden. De moeite om te bekijken!
- In het 'Limburgs kampkookboekje' staan praktische tips en informatie over gezonde voeding en voedselveiligheid aangevuld met gezonde en budgetvriendelijke recepten op maat van de kampkeuken.
- Het kampkookboek 'Koken op Kamp': Dat kookboek bevat lekkere, goedkope en originele gerechten voor grote groepen. Voortgevloeid uit de ervaring van twee jonge kampkoks. Het is o.a. te koop in de Hopper.
Kookploeg
Veel mensen (kookouders behoren ook tot die categorie) plannen in december hun zomervakantie. Wacht dus niet te lang om de mensen te contacteren die jij graag zou meenemen om te koken op kamp. Het is niet moeilijk om een kookploeg te vinden; laat het hen gewoon op tijd weten.
Voedselveiligheid
Ook op kamp is hygiëne belangrijk, vooral in de keuken. In de brochure 'Bederf je zomerkamp niet' staan tips over hygiëne en het bewaren van voedsel. Op Koken op kamp vind je veel informatie over hygiëne in de keuken en concrete tips om voedselveiligheid te verzekeren.
De belangrijkste tips zijn:
- Was je handen met zeep vóór het bereiden of eten van voedsel, na een toiletbezoek en na contact met dieren.
- Bak vlees door en door, kook eieren en was groenten en fruit onder stromend water.
- Bewaar vlees op max. 7°C, gevogelte-gehakt-vis op max. 4°C, bewerkte groenten en fruit op 7°C en diepvries op -18°C .
- Koud blijft koud: Koude gerechten worden tot consumptie bewaard bij een temperatuur van hooguit 7°C. Warm blijft warm: Zorg dat de warme maaltijden minstens 65°C blijven, of koel ze zo snel mogelijk af.
Drinkbaar water
Leidingswater en gekeurd water
- Is het water afkomstig van het leidingwaternet, dan is het onder normale omstandigheden veilig.
- Is het drinkwater gekeurd door een erkend labo, dan zou de kampuitbater een attest moeten kunnen voorleggen. Vraag er zeker naar.
- In Vlaanderen moet de controle uitgevoerd worden door een erkend centrum.
- In Wallonië kan je als jeugdbeweging bronwater gratis laten analyseren via het Direction Générale des Ressources naturelles et de l'Environnement, 081/33.63.60.
Zuiveren
In onzuiver water zit vuil, bacteriën, chemische stoffen. Het zuiveren van water kan op verschillende manieren.
Denk er ook aan de waterslangen, bidons en andere recipiënten te ontsmetten.
'Niet geschikt voor consumptie'
Regenwater, stilstaand water, onzuiver water, stromend rivierwater … is niet geschikt om te drinken, tanden te poetsen, groenten te wassen, de vaat te doen. Laat water nooit langer dan 24 uur in de zon stilstaan, want tussen 20° en 55°C beginnen bacteriën zich te ontwikkelen.
Bij aftappunten van niet drinkbaar water hang je de nodige aanduidingen op.
Draag zorg voor water
Water is een kostbaar goed, vooral als het drinkbaar is. Het is onmisbaar voor al onze activiteiten. Vermijd het te verspillen, rivieren te vervuilen of hun beloop te veranderen.
- Vermijd afvalwater in de rivier te lozen. Afwaswater, zepen, wasproducten, shampoos … zijn schadelijk voor vissen en levende organismen in beken.
- Om vervuiling van rivieren te voorkomen, verspreid zoveel mogelijk afvalwater, loos ook in ondiepe grachtjes om de infiltratie in de bodem te vergemakkelijken: micro-organismen kunnen de bestanddelen van dat afvalwater al vanaf de eerste centimeters afbreken.
- Voor de afwas, zeep en shampoo, kies liever voor milieuvriendelijke producten.
- Was je niet in de rivier, maar neem een teil.
- Doe geen behoeften in het water.
- Plaats de HUDO op de juiste manier.
- Pas op voor waterverontreiniging door olie: auto's, fietsen,generatoren, enz. Klein olie- of benzineverlies kan grote effecten veroorzaken.