
Kamp- en weekendplaatsen
Op kamp of weekend gaan, doe je niet in je achtertuin. Op deze pagina krijg je tips over waar je jouw zoektocht naar een geschikte kampplaats kan doen, alsook wat er je nog te doen staat eens je een kampplaats gevonden hebt.
Beginnen aan je zoektocht
Een kampplaats leg je best twee à drie jaar op voorhand vast om zeker te zijn van een volledig gepast stekje voor jouw KSA-groep. Verder op voorhand boeken kan, maar is niet aangeraden omdat er op drie jaar tijd veel kan veranderen (ledenaantal, staat van de kampplaats, uitbater,...).
Op de website van Kampas kan je steeds gemakkelijk, snel en gericht een kamp- of weekendplaats opzoeken. Om last-minute een plaats te vinden, kan je hier zeker terecht.
Misschien kan je ook een plekje vinden bij de KSA-kamphuizen: de KSA-hemen en de Touwladder.
Op de portaalpagina www.opkamp.be kan je kiezen tussen kampplaatsen in Vlaanderen, in Wallonië of in het buitenland. Deze website is sowieso een handige tool om allerlei informatie in terug te vinden over kampen organiseren.
Via de website van de Vlaamse Overheid kan je een overzicht vinden van alle toegankelijke jeugdverblijven, die elk jaar geüpdatet wordt.
En ten slotte (maar zeker niet onbelangrijk) zijn er KSA-groepen die hun lokalen verhuren. In de download kan je een overzicht vinden van elke groep die zijn lokalen verhuurt.
Verhuurt jouw KSA-groep zijn lokalen, maar sta je niet in de lijst? Stuur dan een mailtje naar de contactpersoon onderaan deze pagina.
Heb je interesse in je lokalen verhuren? Check dan zeker deze webpagina om de voorwaarden & regels te bekijken.
Als je een kampplaats in het buitenland zoekt, kan je op deze webpagina terecht.
Prospectie
Eens je enkele kampplaatsen hebt gevonden die voldoen aan jouw criteria kan je een prospectie plannen. Wie weet passeer je tijdens je prospectie nog andere mogelijke kampplaatsen, zeker voor kampterreinen kan je wel eens gewoon aankloppen bij een boer.
Huurcontract vastleggen
Heb je een kampplaats gekozen én bezocht? Dan maak je een schriftelijk huurcontract op. Dat is essentieel omdat het de basis vormt waarop je bij problemen kan terugvallen. Ook als je enkel een kampweide huurt.
Een huurcontract bevat minstens volgende elementen:
- Gegevens van huurder en verhuurder
- Gegevens over de gehuurde kampplaats
- Prijs voor overnachting en extra kosten zoals energiekosten en verblijftaxen
- Datum van de afgesproken periode
- Afspraken over voorschot, annulering, schade
- Eventuele afspraken van de gemeente/eigenaar in bijlagen
Kampplaatsverkenning doen of niet?
Als het kan: Ja! Plan met enkele leiding een uitstapje naar de kampplaats waar je in juli of augustus zal vertoeven. Ideaal gezien is er van elke leeftijdsgroep zeker één leiding mee, want zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en beperkingen voor iedere leeftijdsgroep: speelgelegenheid, bos, natuur, speciale plekjes, comfort, infrastructuur …
Tijdens die uitstap kan je al concrete informatie verzamelen i.v.m. winkels, dokter, ziekenhuis, bossen in de buurt, zwembaden …
Spring ook even bij de boswachter binnen. Zo heb je niet alleen persoonlijk contact maar heb je ook de kans om de regelgeving i.v.m. kampvuur, sprokkelhout, toegankelijkheid van de bossen … te overlopen en eventueel vragen te stellen of afspraken te maken.
Misschien is het wel al het moment om tochten uit te stippelen. Topografische kaarten (stafkaarten) kan je best via het provinciaal of nationaal secretariaat bestellen. Hou wel rekening met een leveringstermijn van minimum drie weken.
Melding bij gemeente
Contracten zijn getekend, ouders zijn op de hoogte, je kampplanning begint vorm te krijgen,... Check? Meld dan zeker je kamp aan de gemeente waar je naartoe gaat. In Wallonië is dat zelfs verplicht! Check hier zeker het kampreglement om de deadline van de melding te weten te komen.
In Vlaanderen en het Duitstalig gewest is de melding niet verplicht, maar daar is het ook aangeraden om zeker alle informatie en regels te krijgen die jouw kampgemeente toepast. Zo bevorder je ook positief contact met de gemeente, en kan je goede afspraken maken.
Wat moet je melden?
- KSA-groepsnaam
- Kampplaats
- Kampdatum (duur van het kamp)
- Aantal deelnemers
- Voornaam, naam en gsmnummer van de kampverantwoordelijke
- Contact KSA Nationaal: 02/201 15 10 en info@ksa.be.