Waar mag je met jouw KSA-groep spelen in het bos?
Binnen speelzones & op paden
In Vlaanderen is elk openbaar bos toegankelijk voor voetgangers, zolang je op de boswegen blijft. Daarnaast zijn er ook officiële speelzones waar je wel van het bospad mag afwijken. Deze zones zijn altijd aangeduid met een bordje en zijn 24 op 24 toegankelijk, tenzij anders aangegeven. In de zomervakantie zijn er extra speelzones, die vaak in de buurt van een jeugdverblijf zijn.
Op de website van het Agentschap Natuur en Bos kan je een overzicht vinden van alle speelzones. Alle spelregels rond spelen in de natuur, kan je hier vinden.
In Wallonië is elk openbaar bos ook vrij toegankelijk zolang je op de boswegen blijft. Wallonië heeft dus geen voorziene speelzones, waar je dus telkens een toestemming voor moet aanvragen.
Buiten de speelzone & naast het pad
Om te spelen in openbare bossen buiten de paden en buiten speelzones heb je altijd toelating nodig. De procedure van hoe je dat aanvraagt verschilt wel:
- Vlaanderen: toestemming van eigenaar.
- Is de eigenaar het Agentschap voor Natuur en Bos? Dan vraag je geen toestemming, maar wel een 'machtiging'. Je moet die minstens 14 dagen voor het bosspel aanvragen. Speel je een ander spel? Dan vraag je dat minstens 35 dagen op voorhand.
- Is het een privébos? Dan vraag je minstens 35 dagen op voorhand toestemming.
- Wallonië & Oostkantons: bospapieren minstens 15 dagen voor de activiteit aanvragen.
Alle informatie over het aanvragen van toelating (wat, bij wie en hoe) en andere regelgeving vind je op www.opkamp.be.
Aandachtspunten:
- Voor de Oostkantons (Eupen, Sankt-Vith enz.) vraag je ook toestemming via Wallonië!
- Te allen tijde kan het Waalse Gewest de toegang tot (een deel van) hun domeinbossen verbieden omwille van brandgevaar, broed- of werptijd van dieren, omwille van de jacht, de visserij, toeristische of beheersactiviteiten. Waarschuwingsborden worden dan aan de voornaamste toegangen van het bos geplaatst.