regulitits

Regulitis op kamp

Uiteraard ga je niet op kamp in je eigen gemeente, maar ben je te gast in een andere regio, waar wellicht andere regels gelden. Ook je activiteiten zijn net dat tikkeltje anders (en leuker), waar je soms toestemming voor moet vragen. Hoe zit dat nu juist?

14 februari 2025

De kern van elke regelgeving

Op deze webpagina kan je alle belangrijke regels vinden waar je hoogstwaarschijnlijk mee te maken krijgt op kamp. Hoewel deze regels vaak specifiek en regio-gebonden zijn, is er steeds 1 main take-away boodschap te vinden: contacteer jouw eigenaar/uitbater, gemeente en boswachter! Je kan veel onderzoek- en opzoekwerk op voorhand doen om de regels te zoeken, maar deze personen of instanties kunnen je meteen wegwijs maken.

Spelen in bossen

Waar mag je met jouw KSA-groep spelen in het bos? 

Binnen speelzones & op paden

In Vlaanderen is elk openbaar bos toegankelijk voor voetgangers, zolang je op de boswegen blijft. Daarnaast zijn er ook officiële speelzones waar je wel van het bospad mag afwijken. Deze zones zijn altijd aangeduid met een bordje en zijn 24 op 24 toegankelijk, tenzij anders aangegeven. In de zomervakantie zijn er extra speelzones, die vaak in de buurt van een jeugdverblijf zijn.  

Op de website van het Agentschap Natuur en Bos kan je een overzicht vinden van alle speelzones. Alle spelregels rond spelen in de natuur, kan je hier vinden.

 

In Wallonië is elk openbaar bos ook vrij toegankelijk zolang je op de boswegen blijft. Wallonië heeft dus geen voorziene speelzones, waar je dus telkens een toestemming voor moet aanvragen.

 

Buiten de speelzone & naast het pad

Om te spelen in openbare bossen buiten de paden en buiten speelzones heb je altijd toelating nodig. De procedure van hoe je dat aanvraagt verschilt wel:

  • Vlaanderen: toestemming van eigenaar. 
    • Is de eigenaar het Agentschap voor Natuur en Bos? Dan vraag je geen toestemming, maar wel een 'machtiging'. Je moet die minstens 14 dagen voor het bosspel aanvragen. Speel je een ander spel? Dan vraag je dat minstens 35 dagen op voorhand. 
    • Is het een privébos? Dan vraag je minstens 35 dagen op voorhand toestemming. 
  • Wallonië & Oostkantons: bospapieren minstens 15 dagen voor de activiteit aanvragen. 

Alle informatie over het aanvragen van toelating (wat, bij wie en hoe) en andere regelgeving vind je op www.opkamp.be.

 

Aandachtspunten:

  • Voor de Oostkantons (Eupen, Sankt-Vith enz.) vraag je ook toestemming via Wallonië!
  • Te allen tijde kan het Waalse Gewest de toegang tot (een deel van) hun domeinbossen verbieden omwille van brandgevaar, broed- of werptijd van dieren, omwille van de jacht, de visserij, toeristische of beheersactiviteiten. Waarschuwingsborden worden dan aan de voornaamste toegangen van het bos geplaatst.

Kampvuur

Waar mag je een kampvuur maken?

  • In Vlaanderen:
    • In Vlaamse bossen & natuurgebieden mag je enkel een kampvuur maken op de voorziene permanente kampvuurkringen. Dit vraag je best na aan de eigenaar van de grond. Is er geen permanente kampvuurkring? Dan vraag je toestemming aan het Agentschap Natuur en Bos én aan de eigenaar. 
    • Buiten Vlaamse bossen en natuurgebieden mag je tot op 25 meter afstand van het bos- of natuurgebied een kampvuur maken. Voor heides moet deze afstand zelfs 100 meter zijn. Ook hier heb je steeds toelating nodig van de eigenaar. Als je op kleinere afstand een kampvuur wil maken, kan je dat ook aanvragen bij het Agentschap Natuur en Bos, al is de kans klein dat deze zal goedgekeurd worden.
    • De algemene vuistregel is dus om het steeds na te vragen bij de eigenaar of uitbater van de grond, waar je steeds toestemming van nodig hebt. 
    • De laatste regels rond kampvuur maken kan je telkens hier vinden: https://natuurenbos.be/een-kampvuur-maken-mag-dat 
  • In Wallonië mag je tot op 25 meter afstand van een bos vuur maken, mits toestemming van de eigenaar. Bekijk zeker de plaatselijke reglementen van je kampgemeente, omdat die soms strenger zijn. 
  • Ook in de Oostkantons moet je bij de gemeente informeren, omdat elke gemeente eigen regels heeft en ze over het algemeen strenger zijn.

 

Wanneer mag je een kampvuur maken? 

  • In Vlaanderen:
    • Code groen & geel: kookvuren (in alle vormen) en kampvuren mogen.
    • Code oranje: kookvuur in de vorm van een gas- of kuilvuur. Kampvuren mogen dus niet.
    • Code rood: totaalverbod voor alle vuren.
    • De codes of waarschuwingen worden per provincie toegedeeld. Bekijk op de website van het Agentschap Natuur en Bos wat de huidge stand van zaken is.
  • In Wallonië & Oostkantons zal het Centre Regional de Crise de Wallonie waarschuwingen aankondigen. 

 

Zoals je merkt zijn er veel regeltjes. Is het niet duidelijk welke regels er bij jouw kampplaats gelden, contacteer dan de eigenaar/uitbater of de gemeente. Zij zullen de plaatselijke omstandigheden wel kennen.

Water

Wil je met je KSA-groep zwemmen in open water? Zoek de zwemwaters in Vlaanderen op en krijg meer info over het water en omliggende voorzieningen (type strand, sanitair, nevenactiviteiten,...). Zwemmen in bevaarbare waterwegen in Vlaanderen is verboden en zwemmen in beken en rivieren wordt afgeraden, omdat de veiligheid hier niet gegarandeerd is.

In Wallonië zijn er een 26-tal gebieden waar je mag zwemmen. Deze lijst wordt jaarlijks geüpdatet en kan je hier vinden.

 

Alle info over kajakken, kanovaren en roeien op Vlaamse wateren vind je bij de Vlaamse Waterweg. Hier vind je ook info over wat mag met zelfgebouwde vlotten mag je in Vlaanderen te water laten op de 'onbevaarbare waterlopen' (beekjes en stromen waar geen bootverkeer op zit), tenzij dat uitdrukkelijk verboden is. Zwemvesten kan je lenen bij de uitleendiensten van Sport Vlaanderen.

Ga je kajakken in Wallonië? check dan via de Waalse Milieudienst vooraf waar en wanneer het toegelaten is.

Jachtseizoen

Zowel in Vlaanderen als in Wallonië mag er in de zomervakantie gejaagd worden. In Vlaanderen mag er zelfs ’s nachts op everzwijnen gejaagd worden, behalve tussen 1 en 31 juli. 

Voor de zekerheid speel je een nachtspel in een speelzone en meld je je verblijf bij de gemeente. Zo weten zij waar en wanneer je op kamp bent. In Wallonië kan je best polsen bij de boswachter waar het veilig spelen is.

HUDO

Of je een HUDO mag graven of niet, check je best even bij de eigenaar van het kampterrein. In sommige gemeenten en zeker in de Oostkantons is dat verboden.

Hou sowieso rekening met volgende zaken:

  • Graaf geen HUDO in een waterwingebied.
  • Graaf de HUDO op minstens 50 meter afstand van beken.
  • Gebruik geen chemische reinigingsproducten, kies voor producten op plantaardige basis of gewoon wat zand.
  • Gooi WC-papier, producten voor de dameshygiëne, WC-rolletjes … niet in de HUDO. Zorg voor een afvalzakje.

(Nacht)lawaai

Tussen zonsondergang en zonsopgang is alle lawaai dat omwonenden kan verstoren strafbaar. Bovendien is hinder door elektronisch versterkt geluid zowel overdag als 's nachts strafbaar.

Dus van zodra je activiteiten organiseert die met veel lawaai gepaard gaan, vraag je best aan de gemeente toestemming, zeker als ze na 22 uur plaatsvinden.

Volgens de Gemeentewet mogen de gemeenten zelf ook maatregelen nemen om lawaaihinder zowel 's nachts als overdag te voorkomen. In een aantal gemeenten zijn nachtelijke activiteiten dus gereglementeerd (politiereglement). Informeer eens bij de kampeigenaar of bij de gemeentelijke jeugddienst.

Kampencampagne geluidsoverlast

Kampcharter - een handvat om afspraken te maken met je uitbater & gemeente

Het Kampcharter wil het goed samenleven tussen groepen die op kamp zijn, de uitbater en de gastgemeente bevorderen.

KSA ondertekende het charter, samen met de koepels van de andere jeugdbewegingen, Bataljong en VVSG (koepels van gemeentes) en CJT (koepel voor jeugdverblijven). Het charter kan voor elk van de drie partijen een hulp zijn bij de organisatie van een kamp op Vlaams grondgebied.

Bespreek het charter en de punten in de engagementsverklaring voor jeugdgroepen tijdens de kampvergadering en neem het mee op kamp!

De Waalse scoutsfederaties en gemeenten hebben al jarenlang een gelijkaardig charter voor Wallonië. Daarbij staan ook dialoog en goede communicatie centraal. In tal van Waalse kampgemeenten is een Monsieur of Madame Camp als contactpersoon aangesteld.

Kampcharter logo