Regelgeving
Gaan we op kamp of weekend, dan zijn we te gast in een andere gemeente, een andere regio. Daar gelden wellicht iets andere regels. Ook doen we iets andere activiteiten. Bekijk dus zeker de info op deze pagina, zodat je weet wat wel en niet mag en je zo nodig een toestemming kan aanvragen.
Spelen in bossen
Op de paden en binnen de speelzones?
Voor Vlaanderen
- Elk openbaar bos is toegankelijk voor voetgangers, maar enkel op de boswegen.
- Een bos is daarnaast ook toegankelijk voor de jeugd in de officiële speelzones. Je moet dus geen machtiging meer aanvragen om er te spelen tijdens de ‘openingsuren’, in principe zijn ze 24/24u geopend, maar een toegankelijkheidsreglement kan dat beperken. De speelzones worden aangeduid met een apart bord 'speelzone' en je vindt ze ook op het infobord aan de ingang van het bos.
- In alle andere gevallen moet je toestemming hebben.
- Extra zomerspeelzones! Tijdens de periode van 1 juli t.e.m. 31 augustus worden er zogeheten zomerspeelzones opengesteld voor kinderen en jongeren tussen 8 en 22u. Die bossen zijn over het algemeen eigendom van het Agentschap natuur en Bos en vaak zijn ze gelegen in de buurt van jeugdverblijven.
Voor Wallonië
- Elk openbaar bos is vrij toegankelijk, maar enkel op de boswegen.
- Voor activiteiten in het bos moet je altijd toestemming aanvragen.
Buiten paden en buiten speelzones?
Om te spelen in openbare bossen buiten de paden en buiten speelzones heb je toelating nodig. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië.
- Voor bosspelen buiten speelzones in Vlaanderen heb je toestemming nodig van de eigenaar. Is de eigenaar het Agentschap voor Natuur en Bos dan spreek je niet van toestemming maar van een 'machtiging' die je voor een bosspel minstens 14 dagen op voorhand moet aanvragen. Voor een andere activiteit dan een bosspel moet je zowel voor privébos als voor openbaar bos een machtiging aanvragen en dat minstens 35 dagen op voorhand.
- Voor Wallonië moet je de bospapieren voor op kamp al aanvragen vóór 1 mei!
Alle informatie over het aanvragen van toelating (wat, bij wie en hoe) en andere regelgeving vind je op www.opkamp.be.
Aandachtspunten:
- Voor de Oostkantons (Eupen, Sankt-Vith enz.) vraag je ook toestemming via Wallonië!
- Te allen tijde kan het Waalse Gewest de toegang tot (een deel van) hun domeinbossen verbieden omwille van brandgevaar, broed- of werptijd van dieren, omwille van de jacht, de visserij, toeristische of beheersactiviteiten. Waarschuwingsborden worden dan aan de voornaamste toegangen van het bos geplaatst.
- Is het privébos dan vraag je toestemming aan de eigenaar.

Kampvuur
- In Vlaanderen mag je tot op 25 meter afstand van bos of natuurgebied een kampvuur maken (voor heidegebied moet je wel 100 meter afstand bewaren). Daarvoor heb je wel toestemming van de eigenaar van de grond nodig. Je kan bij het Agentschap van Natuur en Bos een toelating aanvragen voor een kampvuur op minder dan 25 meter van bos of natuurgebied. Maar dat zal meestal niet goedgekeurd worden.
De regelgeving voor de afstand tot huizen, hagen, boomgaarden, landbouwgewassen... is ietwat gewijzigd. Ga na bij de kampeigenaar of en waar je kampvuur mag maken. Je hebt altijd toelating van de eigenaar nodig! - In Wallonië mag je ook tot op 25 meter afstand van een bos vuur maken, mits toestemming van de eigenaar, maar je bekijkt best de plaatselijke reglementen i.v.m. kampvuur, die kunnen soms nog strenger zijn. Informeer daarvoor bij de gemeente.
- Ook in de Oostkantons moet je bij de gemeente informeren, omdat elke gemeente eigen regels heeft en ze over het algemeen strenger zijn.
Zoals je merkt zijn er veel regeltjes. Is het niet duidelijk welke regels er bij jouw kampplaats gelden, contacteer dan de eigenaar/uitbater of de gemeente. Zij zullen de plaatselijke omstandigheden wel kennen.
Water
Via een overzichtskaart van alle zwemwaters in Vlaanderen krijg je bij verschillende locaties van kustwaters, recreatievijvers en zwemvijvers het zwemwaterprofiel en verdere info over type strand, sanitair, nevenactiviteiten, enz. Zwemmen in bevaarbare waterwegen in Vlaanderen is verboden. Ook zwemmen in beken en rivieren wordt afgeraden, omdat de veiligheid niet gegarandeerd is. Bekijk dus de kaart met de geschikte zwemwaters.
Alle info over kajakken, kanovaren en roeien op Vlaamse wateren vind je bij de Vlaamse Waterweg.
Zelfgebouwde vlotten mag je in Vlaanderen te water laten op de 'onbevaarbare waterlopen' (beekjes en stromen waar geen bootverkeer op zit), tenzij dat uitdrukkelijk verboden is. Als je toch een vlot te water wil laten op een bevaarbare waterloop, dan moet je dat aanvragen bij de Vlaamse Waterweg NV. Zwemvesten kan je lenen bij de uitleendiensten van Sport Vlaanderen.
Ga je kajakken in Wallonië, check dan via de Waalse Milieudienst vooraf waar en wanneer het toegelaten is.
Jachtseizoen
Zowel in Vlaanderen als in Wallonië mag er in de zomervakantie gejaagd worden. In Vlaanderen mag er zelfs ’s nachts op everzwijnen gejaagd worden. Een uitzondering geldt tijdens de drukste kampperiode, van 1 juli t.e.m. 31 juli.
Voor de zekerheid speel je een nachtspel in een speelzone en meld je je verblijf bij de gemeente. Zo weten zij waar en wanneer je op kamp bent. In Wallonië kan je best polsen bij de boswachter waar het veilig spelen is.
HUDO
Of je een HUDO mag graven of niet, check je best even bij de eigenaar van het kampterrein. In sommige gemeenten en zeker in de Oostkantons is dat verboden.
Hou sowieso rekening met volgende zaken:
- Graaf geen HUDO in een waterwingebied.
- Graaf de HUDO op minstens 50 meter afstand van beken.
- Gebruik geen chemische reinigingsproducten, kies voor producten op plantaardige basis of gewoon wat zand.
- Gooi WC-papier, producten voor de dameshygiëne, WC-rolletjes … niet in de HUDO. Zorg voor een afvalzakje.
Kampcharter
Het Kampcharter wil het goed samenleven tussen groepen die op kamp zijn, de uitbater en de gastgemeente bevorderen.
KSA ondertekende het charter, samen met de koepels van de andere jeugdbewegingen, Bataljong en VVSG (koepels van gemeentes) en CJT (koepel voor jeugdverblijven). Het charter kan voor elk van de drie partijen een hulp zijn bij de organisatie van een kamp op Vlaams grondgebied.
Bespreek het charter en de punten in de engagementsverklaring voor jeugdgroepen tijdens de kampvergadering en neem het mee op kamp!
De Waalse scoutsfederaties en gemeenten hebben al jarenlang een gelijkaardig charter voor Wallonië. Daarbij staan ook dialoog en goede communicatie centraal. In tal van Waalse kampgemeenten is een Monsieur of Madame Camp als contactpersoon aangesteld.

(Nacht)lawaai
Tussen zonsondergang en zonsopgang is alle lawaai dat omwonenden kan verstoren strafbaar. Bovendien is hinder van elektronisch versterkt geluid zowel overdag als 's nachts strafbaar.
Dus van zodra je activiteiten organiseert die met veel lawaai gepaard gaan, vraag je best aan de gemeente toestemming, zeker als ze na 22 uur plaatsvinden.
Volgens de Gemeentewet mogen de gemeenten zelf ook maatregelen nemen om lawaaihinder zowel 's nachts als overdag te voorkomen. In een aantal gemeenten zijn nachtelijke activiteiten dus gereglementeerd (politiereglement). Informeer eens bij de kampeigenaar of bij de gemeentelijke jeugddienst.



