a

Evalueren

Evalueren is meer dan het oplijsten van problemen en successen. Het is belangrijk om er iets uit mee te nemen voor de toekomst en concrete actiepunten op te schrijven die je er volgende keer gewoon kan bijnemen en kan uitvoeren: Wat moeten we zeker opnieuw doen? Hoe kunnen we de activiteit of het evenement nog beter maken? Wat laten we beter weg? En hoe kunnen we de problemen in de toekomst voorkomen?

14 februari 2025

Het is goed te vertrekken van vragen die inzoomen op verschillende aspecten van wat je wil evalueren: bijvoorbeeld een spel, de organisatie van een evenement of je werking. 

  • Voor het evalueren van een spel kan je gebruik maken van de spelevaluatietool. 
  • Wil je eerder de werking van je groep evalueren? Dan kunnen de vragen bij 'Het traject van een vrijwilliger' van pas komen. 

Uit de bespreking kan je de sterke en zwakke punten van je activiteit/evenement/werking afleiden. Sterke punten moet je behouden en zo mogelijk verder versterken, zwakke punten moet je in de toekomst vermijden. Dat kan je doen door dingen aan te passen, toe te voegen of weg te laten.

Om gestructureerd lessen te trekken uit je evaluatie, kan je gebruik maken van het verbeterschema. In het midden van het schema schrijf je wat je evalueert.  Daarrond geef je antwoorden op vier vragen:

  • Wat willen we behouden?
  • Wat willen we aanpassen?
  • Wat willen we toevoegen?
  • Wat willen we weglaten?
Sfeerbeeld Narlement

Natuurlijk is het belangrijk om bij de voorbereiding van je volgende activiteit terug te grijpen naar die evaluatie!

Belangrijk bij evalueren is ook dat iedere leid(st)er in je groep zijn/haar mening kan geven. Daarvoor kunnen methodieken handig zijn. 

Inspiratie voor methodieken kan je hieronder downloaden!

Schema evalueren

360°-evaluatie, wasda?

Evalueren kan op verschillende manieren. Eentje daarvan is een 360°-evaluatie. Dat betekent dat er vanuit verschillende standpunten gekeken wordt en er feedback gevraagd wordt van verschillende externen en partners. Wil jij je groep eens van voor naar achter evalueren? Dan kunnen wij je helpen! We ontwikkelden de rond-om-rond-tool, speciaal voor KSA-groepen. In een eerste fase bevragen we ouders en andere externen, om erna met de leidingsgroep aan de slag te gaan en de evaluatie van de leiding te vergelijken met het standpunt van de externen. Eindigen doen we met concrete acties! Wil jij de rond-om-rond evaluatie laten uitvoeren in jouw groep? Mail naar severien@ksa.be! De tool en begeleiding gedurende het hele proces krijg je gratis en voor niets!

Rondomrond
Severien Leys
Severien
KSA Oost-Vlaanderen
severien@ksa.be