KSA vormt de perfecte omgeving voor anderstalige nieuwkomers om hun taal op een ludieke manier te verbeteren en te verbreden. Ze komen er op een niet-schoolse manier in contact met alle aspecten van taal: van een speluitleg en dagdagelijkse conversatie tot discussies en mopjes. Je kunt dus als leiding maar beter voorbereid zijn om zulke situaties correct te benaderen, zodat alle leden de mogelijkheid hebben om te spelen met taal.
Neem als leiding het voortouw om alle voordelen uit meertaligheid te halen. Werkgroep Taboe werkte onderstaande tips uit hoe je als leiding positief kan omgaan met meertaligheid:
- Als een kind niet begrijpt wat het spel inhoudt kan je het spel apart vertalen. Zorg er dan wel voor dat je daarna de vertaling terugkoppelt naar het Nederlands zodat het kind er ook iets van opsteekt.
- Maak gebruik van gebaren en speel eerst een oefenrondje voor het echte te spel te spelen.
- Als twee kinderen onderling een andere taal spreken is dat geen ramp, enkel als er echt geen interactie is met de andere leden kun je het gesprek naar het Nederlands proberen af te buigen. Zeg alleszins niet dat het fout is wat ze doen, want taal is een essentieel deel van ieders culturele identiteit.
- Zing liedjes. Dat is een makkelijke manier om aan taalstimulering te doen.
- Verbeter kinderen niet op taalfouten, maar herhaal de zin vragend en verbeter de taalfout in jouw zin.
- Zorg voor een diverse groepsindeling.
- Maak gebruik van universele woorden (participeren i.p.v. deelnemen).
- Maak gebruik van de expertise van alle ouders door bijvoorbeeld samen eens te koken.