- Home
- Thema's
- Financiën & vzw
- Hoe ga je om met financiële drempels?
Ondersteuningsmechanismen binnen je eigen groep
Je openstellen voor alle kinderen en jongeren, ook voor zij die het thuis minder breed hebben, kan vaak via kleine eenvoudige veranderingen. Door solidariteit en ondersteuning binnen je eigen groep is het mogelijk zijn om alle leden aan je activiteiten te laten deelnemen.
- Denk bij het opmaken van je planning na hoeveel een KSA-jaar voor je leden kost (lidgeld, kamp, weekends, een dag naar zee, een bezoek aan het zwembad …). Hoe worden die kosten over het jaar gespreid? Leg onmiddellijk vast welke bijdragen je het komende jaar zal vragen aan de leden. Is er een ‘maximumfactuur’? Kunnen de leden de bijdragen in schijven betalen? Hoe communiceer je dat naar de ouders toe?
- Welke inspanningen lever je als groep om de kostprijs te beperken? Hoe communiceer je dat naar de ouders toe? Maakt je KSA-groep gebruik van het solidariteitsprincipe?
- Probeer je wekelijkse activiteiten goedkoop te houden. Naar een pretpark gaan is uiteraard leuk, maar kost ook redelijk wat geld.
- Bekijk in je leidingsgroep of je geen uitzonderingen kan maken voor leden die de prijs toch niet kunnen betalen.
- Sta even stil bij de bewegingskledij: Welke uniformstukken zijn verplicht? Kan je eventueel tweedehands uniformstukken aanbieden? Of is er een mogelijkheid om een stuk van de uniformen te spijzen met de groepskas?
- Is er een mogelijkheid om een kleine ‘uitleendienst’ te organiseren voor slaapzakken, slaapmatjes en andere kampbenodigdheden? Zulke dingen kosten erg veel geld, als ze samen aangekocht moeten worden. Je kan misschien eens kijken bij de verloren voorwerpen die nooit meer worden opgehaald of eens informeren of iemand nog spullen heeft liggen die niet meer gebruikt worden.
- Maak gebruik van het steunfonds van KSA of sluit aan bij UiTPAS als deze aanwezig is in je gemeente/stad.
Vraag gerust de vorming ‘Armoede Afgetroefd’ aan om de financiële drempels in jouw KSA-groep te ontdekken en ze te verlagen. Informeer daarvoor bij je provinciaal secretariaat. Bekijk ook 'Hoe maak je KSA betaalbaar voor iedereen'.
Tegemoetkoming ziekenfondsen
Heel wat ziekenfondsen betalen een deel van het kamp- en/of lidgeld terug. Hoeveel die financiële steun bedraagt, is afhankelijk van het ziekenfonds en de regio. Ouders informeren best gewoon bij hun (regionaal) ziekenfonds voor de specifieke regeling. Samen met de andere jeugdbewegingen en de ziekenfondsen werkten we aan een gezamenlijk aanvraagformulier.
Fiscale attesten jeugdwerk (kinderen onder 14 jaar)
Voor kinderen onder 14 jaar kunnen ouders een belastingvermindering krijgen voor de kosten die ze maakten voor de opvang van hun kinderen. Voor kinderen met een zware handicap is de leeftijdsgrens opgetrokken tot 21 jaar. Die belastingvermindering geldt in principe voor alle activiteiten waarvoor apart betaald wordt (bijvoorbeeld kamp, weekends …).
Let wel, de gewone werking en lidgelden komen niet in aanmerking!
Om die belastingvermindering aan te vragen, hebben de ouders een attest nodig. Daarbij speelt jouw KSA-groep een rol!
Sinds 27 januari 2022 bestaat er een modelattest dat je verplicht bent te gebruiken. Dat attest krijg je NIET meer van de gemeente, maar je kan het op deze pagina downloaden of gedeeltelijk automatisch laten invullen door Digit. Geef het mee aan de ouders zodat zij dat zelf kunnen aangeven bij hun belastingen. Vertel hen daarbij dat dit niet zal verschijnen in de vooraf ingevulde belastingsaangifte.
Hoe vul je dat attest in?
Algemene organisatiegegevens:
- Naam van de instantie of de persoon die instaat voor de opvang: naam van de KSA-groep
- KBO-nummer: niet invullen
- Adres van de instantie: het adres van de KSA-groep
Vak I:
- Naam: gemeente (bv. Gemeente Tienen)
- KBO-nr: niet invullen
- Straat: straat van het gemeentehuis (bv. Grote Markt)
- Postcode: postcode (bv. 3300)
- Nr: postnummer gemeentehuis (bv. 27)
- Gemeente: gemeente (Tienen)
Vak II:
Gegevens van de schuldenaar van de uitgaven voor de kinderoppas:
- Naam, voornaam, rijksregisternummer, adres
- De schuldenaar is degene die het kind ten laste heeft en de uitgave heeft gedaan voor de opvang, dus de ouder(s) of voogd.
- Het is ook mogelijk dat een ouder geniet van 'fiscaal co-ouderschap'. Beide ouders moeten dan (apart) een fiscaal attest indienen voor de door hen betaalde opvangperiode. Beiden zullen dan van een fiscaal voordeel kunnen genieten.
Gegevens van het kind:
- Naam, voornaam, rijksregisternummer, geboortedatum, adres
Periode waarin het kind is opgevangen:
- De data van jullie kamp
- Aantal dagen
- Dagtarief: deel de prijs die de ouders betaald hebben voor het kamp door het aantal dagen
- Totaalbedrag
De velden die je zeker zelf moet invullen zijn:
- Algemene organisatiegegevens: volledig
- Vak I: volledig
- Vak II:
- Naam van het kind
- Aantal dagen + exacte data van deze dagen
- Bedragen betaald voor die periodes
- Totaalbedrag
De gegevens van de ouders en het rijksregisternummer kan je door de ouders zelf laten invullen.
Je kan de attesten best meteen uitreiken na het kamp, initiatief, ... Let wel, de absolute deadline om de attesten aan de ouders te bezorgen is eind april, volgend op het kalenderjaar waar de activiteit plaatsvond. In mei en juni vullen de ouders hun belastingbrief in. Maar wees voorbereid en zorg er dus voor dat je de attesten systematisch na het kamp aan de ouders bezorgt. Dat voorkomt problemen achteraf.
We geven je nog een aantal aandachtspunten:
- Er kunnen vanuit KSA Nationaal geen algemene attesten worden uitgereikt, aangezien jullie als KSA-groep de deelnameprijs innen bij de leden.
- Er kunnen attesten uitgereikt worden voor alle activiteiten buiten de dagdagelijkse werking en waarvoor extra bijbetaald wordt (bijvoorbeeld kampen, weekends ...).
- Je bent verplicht om de attesten te bezorgen aan de ouders. Hou je deelnemerslijsten nadien goed bij of registreer ze via Digit, in het geval van een eventuele belastinginspectie!
Meer informatie over belastingvermindering voor jeugdwerkinitiatieven kan je terugvinden op de website van de Vlaamse overheid.